Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonen kartlägger guppen

/
  • Med sin telefon laddad med den speciella appen kan Lars Forslöf åka omkring och mäta ojämnheterna i vägen. Grön färg visar att vägen är jämn, gul lite ojämn, röd mera ojämn och svart riktigt dålig.
  • Så här såg det ut på gatorna i Ljusdal i början av december. Många svarta och röda partier visar att vägen hade många gupp.

Lars Forslöf på Roadroid AB i Ljusdal har utvecklat en smartphone laddad med en app som mäter vägens kvalitet.

Annons

Systemet provas nu för första gången i skarpt läge. Det är Gävle kommun som började använda det i januari och ska testa det i ett halvår.

Lars Forslöf menar att systemet kan intressera två grupper, förutom de som äger vägarna även alla trafikanter som åker på vägarna.

– Det är alltid mycket tyckande om vägars kvalitet. Nu kan man få en objektiv referens. Eftersom systemet är relativt billigt kan man kartlägga stora delar av vägnätet. Tanken är också att det ska ge en god överblick över hela vägnät, säger Lars Forslöf.

Han började utveckla systemet i ett forskningsprojekt i Borlänge åren 2003 till 2006. Då var också Kungliga tekniska högskolan, KTH, med i arbetet. Lars Forslöf fick idén efter att ha sett ett liknande system i Kanada för timmerbilar.

Under de fem år han var näringslivschef i Ljusdals kommun blev projektet lagt på is. När han tog tag i det igen 2010 hade tekniken utvecklats och de smarta telefonerna, som innehåller de komponenter som behövs i ett och samma paket, hade kommit. Det gav arbetet extra skjuts.

En vibrationsmätare sitter i alla telefoner som används till spel. I smarta telefoner finns dessutom ett GPS-system, som visar var telefonen befinner sig.

Vibrationsmätaren känner av hur guppigt det är på vägen. Den analyserar guppen 100 gånger per sekund. GPS:en visar var ojämnheterna finns.

Lars Forslöf ser stora möjligheter för systemet, framförallt bland kommunerna. Men marknaden finns i hela världen, inte minst i utvecklingsländer där de tidigare saknar metoder att mäta kvaliteten på vägarna, menar han.

Om allt rullar på som han tänkt kommer han att behöva anställa folk i företaget. Kompetens finns på högskoleorterna Gävle och Borlänge.

Mer läsning

Annons