Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teckning visar Ljusdals runsten

/
  • Anders Assis med kartan i hand. Några meter bakom Landgrens grav kan resterna av Hälsinglands västligaste runsten vila.
  • Runstensforskaren Magnus Källström återfann teckningen av slump i antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) på Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Runforskaren Magnus Källström har hittat en teckning som föreställer fyra fragment av den runsten som en gång stod på Ljusdals kyrkogård.

Annons

I slutet av 1800-talet sprängde dödgrävaren Olle Selin Ljusdals enda runsten i samband med en gravgrävning. På plats vid sprängningen fanns den Söderhamnsbaserade kaptenen Engelke. Han gjorde en skiss föreställande de fyra delarna som fortfarande var intakta efter sprängningen.

Teckningen försvann när den kom till Riksantikvarieämbetet och har varit borta i över 100 år.

Den femte oktober 2011, 102 år efter sprängningen, hämtade runforskaren Magnus Källström ut ett antal mappar som han beställt fram ur Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) på Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Bland mapparna fanns en med namnet "Diverse runor och runinskrifter".

– Där läggs bilder på runor och runinskrifter som kanske inte är daterade eller helt enkelt identifierade, berättar runforskaren Magnus Källström.

Längst bak i mappen ligger en teckning föreställande fyra separata fragment av en runsten.

– Mina tankar gick omgående till den försvunna runstenen i Ljusdal, det är en historia som är känd inom runforskningen, berättar Källström.

Anders Assis på Ljusdalsbygdens museum kontaktades och när tidningen träffar honom pratar han om utgrävningar och har letat fram en karta över kyrkogården.

– Det här dokumentet har man letat efter sedan museet öppnade på 60-talet, att det nu är funnet är ju otroligt roligt, säger Assis.

Mysteriet med stenarna kvarstår. Trots att forskare Källström nu funnit teckningen har man inte kommit närmare svaret på frågan: Var är runstenen?

Mer läsning

Annons