Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallbacken ger flest överbetyg

/
  • Tallbackens friskola i Ljusdal gav 80 procent av sina avgångselever ett högre betyg i matematik än vad de nationella proven indikerade att de förtjänade.

Statistik från Skolverket visar att 80 procent av eleverna som gick ut årskurs nio på Tallbackens friskola i Ljusdal 2010 fick ett högre betyg i matematik än vad de presterat på det standardiserade nationella provet.

Annons

– Jag tvekar inte på att lärarna satt rätt betyg, säger Mats Ericsson, rektor på Tallbacken.

Skolan är långt ifrån ensam om att sätta överbetyg. I snitt fick nästan hälften av eleverna i kommunen ett högre avgångsbetyg i matematik än vad det nationella provet indikerat, jämfört med riksgenomsnittet på 27 procent.

– Det här handlar om elever som låg på gränsen att bli godkända och då satte vi in extra åtgärder för att de skulle klara av det, säger Mats Ericsson.

Enligt Skolverket är syftet med de nationella proven att stödja en rättvis betygssättning och vara ett underlag i kunskapsanalysen av kärnämnena. Vilken vikt man lägger vid resultatet av proven varierar dock mellan olika skolor.

Utbildningschef Stefan Meuller känner inte till den specifika undersökningen men menar att problemet med skillnader i betygsättning mellan olika skolor är väl känt.

– Vi har sett att det kan ligga både över och under och det är något vi jobbar med. Vi har stora utbildningsinsatser just för att minimera den här skillnaden i bedömning och betygsättning av våra elever, säger Stefan Meuller.

Mer läsning

Annons