Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartvallsberget – avtal om bygdemedel klart: "Vi är glada att vi är framme"

/
  • Bygdepengen för vindkraftsparken på Svartvallsberget är nu beslutad i kommunstyrelsens allmänna utskott.

Sent omsider finns nu ett påskrivet avtal gällande bygdepeng för Svartvallsbergets vindkraftpark. Inte heller denna gång lyckades kommunen nå upp till sina mål om en procent av företagets bruttoersättning som kompensation till bygden.

Annons

– Vi är glada att vi är framme med något i bygdemedelspengen, säger Nicklas Bremefors, kommunens ekonomichef.

Läs också: "Det är vi markägare som får betala"

Det är Nicklas Bremefors och kommunchefen Claes Rydberg som har skött förhandlingarna om bygdemedel med företaget Svartvallsberget SPW AB, som äger parken.

Ambitionen enligt kommuns policydokument "Riktlinjer gällande bygdepeng/bygdemedel för vindkraft" är att vindkraftsproducenter årligen ska betala minst en procent av bruttoersättningen av den el som produceras till bygden.

Läs också: En oerhört viktig fråga för de här bygderna

Men enligt ett beslut i kommunstyrelsens allmänna utskott kommer företaget endast att betala 0,25 procent av bruttoersättningen till byaändamål i Färila och Järvsö.

– Än så länge har vi inte lyckats teckna något sådant bygdemedelsavtal på en procent. Samtidigt är det så att vindkraftverken redan står där. Då är det egentligen bolagets goda vilja man får hänvisa till, säger Nicklas Bremefors.

Läs också: Låt landsbygden få del av de lokala resurserna

Parken på Svartvallsberget är den första som har byggts i kommunen. Den har redan snurrat i full drift drygt ett år. I flera andra fall har diskussioner förts innan vindkraftsparkerna har byggts. När det gäller exempelvis Sörbyparken kommer det företaget att betala 20 000 kronor per vindkraftverk och år.

Om det är ett sämre eller bättre avtal jämfört med Svartvallsbergets vågar Nicklas Bremefors inte svara på.

– De har hamnat på olika nivåer med olika upplägg. Det är i mångt och mycket bolaget som styr vilket upplägg man vill ha. Givetvis försöker man få ut så mycket som möjligt.

Läs också: "Lite vindkraftsmotstånd är bra"

Det var Ownpower Projects som byggde parken på Svartvallsberget och skötte förhandlingarna med kommunen. Samma företag vill också bygga en vindkraftpark på Kölvallen.

Finns det risk att avtalet om bygdemedel gällande Kölvallen också hamnar långt under kommunens målsättning?

– Nej, det vet jag inte. Det är en helt separat process. Så det kan jag inte sia om hur det blir.

Mer läsning

Annons