Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsjövägen blir grusväg

/

Efter att två gånger ha renoverat svartsjövägen för tiotals miljoner kronor meddelar nu Trafikverket att Svartsjövägen, väg 728, rivs upp för att bli grusväg.

Annons

– Asfaltvägen i dag håller inte måttet, och därför handlar det hela om att återställa vägen till grusväg, säger Gustav Ohlsson, projektledare på Trafikverket, som hoppas att arbetet börjar redan i december.

Mia Liljestrand Wedin, bosatt i Svågadalen, åker via Svartsjövägen in till Ljusdal ungefär tre gånger i veckan, det har hon gjort i sju år. Mia Liljestrand Wedin berättar att hon minns hur de kringboende redan innan rustningen 2008 kunde avgöra på vilka ställen vägen skulle rämna, på grund av undermålig asfaltering.

– Det är som att det aldrig blev gjort på riktigt från början, säger hon och förklarar hur grusvägen såg ut innan den första renoveringen.

– Den var slingrig med stora hål och bilarna gick sönder, det hade möjligtvis gått att åka moppe på vägen, då hade vi hunnit se hålen, säger Mia Liljestrand Wedin som befarar att den stundande upprivningen ska leda till en försämring av vägen.

Trafikverkets projektledare Gustav Ohlsson är, till skillnad från Mia Liljestrand Wedin och Urban Larsson, övertygad om att upprivningen av vägen är nödvändig och att vägen också kommer att bli bättre.

– Även om vissa delar av vägen är intakt kommer den inte att klara tjällossningen, säger Gustav Ohlsson och förklarar att en grusväg i större utsträckning går att underhålla med hjälp av hyvling.

Grusvägen planeras vara befintlig innan vintern och det rör sig om ett vanligt grusslitlager.

Mer läsning

Annons