Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för SD efter avhopp i Ljusdal – ersättare tackar nej

Sverigedemokraterna kommer vara fortsatt decimerade i kommunfullmäktige efter Benny Bergströms avhopp. Flera ersättare tycks ovilliga att fylla hans plats och mycket tyder på att det kommer dröja lång tid innan Sverigedemokraterna är fulltaliga igen. Något som påverkar de kommunpolitiska styrkeförhållandena.

Annons

Läs mer: Toppnamn lämnar Sverigedemokraterna – öppnar för comeback 2018

Efter Benny Bergström (SD) uttåg ur kommunpolitiken har Sverigedemokraterna svårt att hitta hans ersättare

Det var med stor förvåning som Håkan Lindström nåddes av nyheten att han blivit utsedd att efterträda sverigedemokraten Benny Bergström i kommunfullmäktige. Håkan Lindströms namn fanns inte med på valsedlarna inför valet 2014 och han är inte politiskt aktiv.

– Jag är medlem men jag är inte politiskt aktiv på något sätt. Det här är väldigt konstigt tycker jag. Jag har inte tackat ja till något uppdrag, säger Håkan Lindström.

Sverigedemokraterna hade öppna valsedlar inför kommunalvalet 2014 och då gäller den fria nomineringsrätten. Väljarna kunde alltså skriva in vilket namn de ville på valsedeln och inte bara de fem kandidater som partiet själv hade skrivit dit. Bland de ditskrivna namnen var Håkan Lindström den som fick flest röster.

När en politiker lämnar kommunfullmäktige är det Länsstyrelsens uppgift att genomföra ett efterträdarval, där de räknar ihop personrösterna och utser den kandidat som fått flest röster. Då föll valet på Håkan Lindström som svarar att han inte har någon möjlighet att ställa upp.

– Jag kommer inte kunna uppfylla de krav som ställs. Jag kan inte gå på några möten. Jag är borta på jobb hela tiden, säger Håkan Lindström som tycker att han borde ha fått en chans att ta ställning till utnämningen innan han blev utsedd.

– Jag tycker kanske någon från partiet eller Länsstyrelsen borde ha skickat en förfrågan först. Jag har inte haft någon chans att säga nej.

Sverigedemokraterna i Ljusdal hade öppna vallistor till kommunalvalet 2014. Det öppnade för möjligheten att nominera fler namn än de på valsedlarna. Men några av de ditskrivna kandidaterna som valts in som ersättare har tackat nej till politiska uppdrag.

Läs mer: Sverigedemokrat avsäger sig uppdrag – för andra gången

Enligt Åsa Berggren som är valhandläggare på Länsstyrelsen är det inte möjligt för en kandidat att ta ställning till ett uppdrag innan hen har fått det.

– En kandidat kan inte agera förrän den blivit ledamot eller ersättare, säger hon.

Håkan Lindström lämnade in sin avsägelse i förra måndagen, men det kommer att dröja till nästa fullmäktigemöte i slutet av maj innan hans önskemål kan infrias.

Då kommer Länsstyrelsen att genomföra ett nytt efterträdarval och samma princip kommer att råda, den som ligger näst på tur enligt valresultatet är den som utses. Då faller valet på Vincent Clintsol som hittills varit oförmögen att axla några uppdrag, hävdar partiets gruppledare i Ljusdal .

– Han bor i kommunen, men han har svårt att ställa upp. Men efter sommaren ska han kanske finnas tillgänglig, så det finns en möjlighet där, säger Lars G Eriksson som menar att nästa person på listan, Ann-Charlotte Sjöblom är ännu mer osäker.

– Jag har sökt henne, men aldrig fått kontakt med henne.

Lars G Eriksson (SD) är osäker på vem som kommer ersätta Benny Bergström i fullmäktige i Ljusdal.

Gruppledaren sätter sitt hopp till Örjan Björk som idag är är fjärde ersättare i kommunfullmäkige.

– Han är villig att ställa upp, men vad jag förstår har vi inget att säga till om i det här läget. Det är Länsstyrelsen vi väntar på, säger Lars G Eriksson.

Åsa Berggren på Länsstyrelsen bekräftar att de inte kan ta hänsyn till partiets önskemål i sådana här lägen. Därför kommer det krävas att de andra kandidaterna blir utsedda och sen avsäger sig sitt uppdrag innan Örjan Björk blir aktuell.

–Det finns inget vi kan göra för att snabba upp den här processen, säger Åsa Berggren.

Läs mer: Sverigedemokrat lämnar kommunstyrelsen

Lars G Eriksson är medveten om att det kan ta lång tid innan Benny Bergströms ersättare finns på plats och medger att det är problematiskt att man inte har koll personer som väljs in för partiets räkning. Nästa val ser han helst att Sverigedemokraterna låser sina listor.

Att SD saknar en ledamot i fullmäktige påverkar även de kommunpolitiska styrkeförhållandena. Ett fulltaligt SD skulle tillsammans med den övriga oppositionen få ihop 21 röster av 41 möjliga. Nu saknas en röst vilket gör att en enad oppositionen inte har möjlighet att få majoritet i omröstningar.

Michael Michaelsen valdes in som ersättare för Benny Bergström i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons