Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta kärleken på en mindre ort: "Det är mycket mer hemmafester här"

/
  • John Blomberg, 24 år, tycker inte att utbudet på uteställen och ställen att umgås på är tillräckligt i Ljusdal.
  • Järnvägs är en av två uteställen i centrala Ljusdal.

En liten ort med begränsat antal platser för socialt umgänge.
Att dejta på en mindre ort, och hitta kärleken, kanske inte är det allra lättaste.
– Det finns många lunchrestauranger här, men uteställen... Nja, inte så mycket, säger John Blomberg.

Annons

John Blomberg är 24 år och flyttade till Ljusdal för sisådär två år sedan. Han är född i Dalarna, men innan flyttlasset begav sig mot Hälsingland bodde han i Karlstad i tio år. En aningen större stad än Ljusdal – som inte är någon stad.

Finns det ett "dejtingliv" i Ljusdal?

– Jag har inte bott här så länge, men jag har inte direkt upptäckt något. Det är svårt, det finns inte så mycket platser att gå ut på för ett socialt umgänge. Inga biljardhallar eller liknande, säger John Blomberg.

I en jämförelse med Karlstad, där det, enligt kommunens eget utrymme på webben, förväntas bo 100 000 personer år 2023.

– Det finns ett lite större utbud på nattklubbar, barer, serveringar. Till exempel en krog som har tio biljardbord och det finns fler köpcentrum man kan gå till.

I centralorten Ljusdal finns det två fasta utgångsställen sedan Stadt gått i konkurs. Det är Kick Saloon och Järnvägs. Båda trevliga på sina sätt, enligt John Blomberg, men de har också sina brister.

I Karlstad gick han på förfester i hemmamiljö, men det var också vanligt att börja festkvällen på en uteservering någonstans i staden. I Ljusdal menar han att det inte riktigt ser ut så.

– Det går att sätta sig på en uteservering här också, men det blir inte samma sak riktigt. Det är mycket mer hemmafester här, så är det.

Men ut går man så småningom, och det är inte en omöjlighet att träffa nytt folk.

– Man går ut med ett kompisgäng och så träffar man på andra polare ute det är alltid någon man känner i något annat gäng. I slutet av kvällen har man fått en bredare bekantskap.

Och det är väl så han helst vill träffa en framtida partner.

Han är inte ute och dejtar mycket. Men han vill träffa någon.

– Alltså, ja absolut. Det är klart man vill det, det blir en roligare vardag efter jobb och allting. Men jag trivs ganska bra som jag har det nu också.

Någonting man skulle kunna tänka sig skulle fungera för singlar på en mindre ort, med begränsat utbud av utgångsställen och andra sociala aktiviteter – är internetdejtning.

För just John är detta dock inget alternativ.

– Nej. Visst, över Facebook har man väl kunnat träffa folk, men inget allvarligare än så, säger han och fortsätter:

– För många kan jag absolut tänka mig att det kan fungera. Men man vet ju inte vilken som sitter och skriver där på andra sidan.

Hur ska man då gå tillväga om man är singel och vill träffa någon?

– Det är det jag inte har kommit på än. Förhoppningsvis genom umgänge och liknande vägar, men det är en liten ort. Folk flyttar härifrån för det finns lite jobb. Där försvinner många som man hade kunnat lära känna. Sen är det svårt för företagare också att öppna upp så att man har någonstans att vara på. Ungdomsgården är ju inget alternativ för mig längre om man säger så.

John flyttade till Järvsö för dryga två år sedan, till sin pappa. Han kände att han behövde en nystart och hade inget som direkt höll honom kvar i Karlstad.

Han jobbar och trivs på Elon som säljare och alltiallo, men drömmer om att bli resande säljare.

Kanske gör det letandet efter en framtida flickvän aningen svårare. Han är lite kräsen.

– Ja, absolut. Man ska inte hoppa på första bästa. Det ska vara helt okej att man vill sticka ut en kväll ensam, man ska kunna umgås med andra ibland. Sen åker jag runt en hel del, då jag har familj kvar i Karlstad, Västerås och i Stockholm. Så jag reser väldigt mycket. Det ska inte vara någon som bara vill vara hemma. Jag älskar att åka runt och köra bil.

Mer läsning

Annons