Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större skörd ger lägre kilopris

/
  • Torbjörn Lundin driver företaget Lundins blommor och bär i Skästra strax utanför Järvsö.
  • Backar med lingon lastas in i lastbilen för export. Förutom det har också blåbär och hjortron plockats i år, med ett kilopris på cirka 16 respektive 80 kronor.
  • En stor del av lingonen som köps upp av Lundins blommor och bär säljs vidare till andra länder. - Österrike köper många av de lingon som plockas här i trakten, säger Torbjörn Lundin.
  • För tillfället jobbar Torbjörn Lundin runt 16 timmar per dag. Så kommer det att fortsätta i åtminstone två månader till.

Det är ingen brist på lingon i höst. Bärplockarna kommer varje dag med nya bär till uppköparna- som betalar mindre per kilo i år jämfört med i fjol.

Annons

Måndag förmiddag. Trucken kör fram och tillbaka och lastar upp pallar med varmt röda lingon på lastbilarnas flak. En thailändsk kvinna sitter bakom truckens ratt och vinkar till oss med ett leende.

Framför henne, på bäruppköparen Torbjörn Lundins asfalterade gårdsplan, står ett hundratal backar till.

Förra året kunde den thailändska kvinnan få cirka 50 procent mer betalt per kilo lingon, då lingonpriset låg på mellan 15 och 16 kronor. Men så fanns det också färre lingon då. I år är skörden mycket större vilket just denna måndag ger ett kilopris på tio kronor. Även om man generellt kan säga att priserna per kilo bär är lägre i år, kan priset skilja sig åt från dag till dag. Därför vill inte Torbjörn ge ett exakt kilopris.

- Allt beror på hur mycket bär jag kan köpa in per dag. Det är ofta dagspriser när det gäller bär, säger han.

Elving Larsson i Färila är också han bäruppköpare. Han delar Torbjörns uppfattning om årets skörd.

- Tillgången på lingon är bättre i år och priserna är lägre. Jag köper lingon för 10 kronor per kilo just nu.

Mer läsning

Annons