Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor artrikedom i myrmarker som hävdas på forna tiders vis

/
  • Sivert Johansson visar hur man använder en lie i myrmarkerna.
  • Gökblomster är en av de allt mer sällsynta blommor som trivs i slåttermarker.
  • Andersvallens myrområde bjuder på en stor mångfald av växter, fåglar och ovanliga lavar.
  • Bredvid ängen växer nattviol och andra vilda orkidéer, vilka är fridlysta i Sverige.
  • På ängen står en gammal lada där det torra höet förvaras under vintern.
  • Sivert Johansson har flera liar som har funnits i släkten många år.
  • Myrängen fylls av vatten från underjordisk källa.
  • En liten padda undrar var gräset tog vägen.
  • Massor av hänglavar pryder träden längs ängen.
  • Det gäller att veta hur man använder en lie under slåttern.

På en liten äng i Andersvallens våtmarksområde nära Hästberg bjuder hembygdsföreningen in till slåtter varje sommar. Då gäller det att sätta på sig stövlar.

Annons

Det klafsar om fötterna när man tar sig från vägen och in i den fuktiga skogen. Efter några hundra meter glesnar det mellan träden och en liten äng med en vackert åldrad lada i ena hörnet uppenbarar sig. Här har under morgonen hållits slåtter, något som är ovanligt i dessa dagar.

– På 30- och 40-talen var det nog full fart här. Men sedan lämnades det fram till 90-talet då vi rustade ladan. Vi i hembygdsföreningen har slåttrat här sedan 1993, säger Sivert Johansson.

Det är han som under förmiddagen har visat slåttersugna besökare hur man hävdar ägnar på forna tiders vis. Sivert har stuga i Hästberg och har tagit med sig sin egen lie som han vant slår av gräset med. Den och en annan lie har funnits i släkten sedan 1940-talet.

– De har gått i arv, säger han.

Våtmarker var förr viktiga slåttermarker. I dessa effektiva tider är det ovanligt att ta vara på myrskörden till hö. Men om man inte utför slåtter och räfsar undan gräset kommer de numera sällsynta ängsarterna att med tiden konkurreras ut.

Just Andersvallens myrområde är välkänt för sin artrikedom. Det utsågs år 2005 till Natura 2000-område och föreslås nu bli naturreservat. Länsstyrelsen utför slåtter på delar av området under hösten, men den lilla äng som hembygdsföreningen har hand om skördas på sommaren.

Runt ängen lyser fagra röda gökblomster upp bland det gröna. Här finns också slåtterblomma, ormrot, vattenklöver, blodrot, ängsnycklar och många andra blommor och växter som blir allt mer sällsynta i den svenska naturen.

Mellan tuvorna glittrar det av vattenpölar och snart är kängor och strumpor genomfuktiga. Vattnet kommer underifrån, berättar Sivert Johansson.

– Det är en källa, säger han och pekar på pinnar som visar var vattnet kommer upp.

Mer läsning

Annons