Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för mer privat omsorg

Vänstermajoriteten sätter stopp för utvecklingen av privata utförare inom äldre- och handikappomsorgen i Ljusdals kommun.

Annons

Det blev en ideologisk debatt i ärendet där ingen ville ändra på det faktum att Ljusdals kommun sedan knappt ett år tillbaka tillämpar valfrihetssystem inom hemtjänsten. Det innebär att privata företag kan väljas som utförare.

Men Socialdemokraterna, Socialradikala Demokraterna och Vänsterpartiet beslutade att riva upp beslutet från 2009 att gå vidare med privata utförare även inom daglig verksamhet i kommunen. Det blev votering där vänstersidan vann med 6-5 mot Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet.

M, C och FP hade begärt en förstudie om att införa LOV (lagen om valfrihetssystem) inom äldreboende, växelvård och avlastning i Ljusdals kommun. Även där blev det omröstning och 6-5 till de tre styrande partierna.

– Beklämmande! Det ni gör är att stoppa blivande lokala företag på de här områdena. Det är synd att ni inte ens vågar titta på möjligheterna, sa Helena Brink (C) och riktade udden mot majoriteten.

Omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S) sa att ingen har något emot de privata företagen som erbjuder hemtjänst men att de tre styrande partierna värnar fungerande kommunal verksamhet som till exempel intraprenaden på Hantverkargården där funktionshindrade har daglig verksamhet.

Markus Evensson och partikollegan Per-Gunnar Larsson hävdade också att valfrihetsfrågorna hör hemma i kommunfullmäktige.

Helena Brink kontrade med stöd av socialchefen Marita Wikström att kommunfullmäktige redan före det nämnda beslutet i omsorgsnämnden antog en konkurrenspolicy som ger nämnderna rätt att själva besluta i sådana här frågor. Markus Evensson var dock skeptisk till att ett policydokument är tillräckligt juridiskt bindande.

Mer läsning

Annons