Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängd väg utspel i Östernäsfrågan

Trafikverket hävdar att Ljusdals kommun inte kan ta beslut om att stänga nuvarande virkesomlastning på Östernäs i Ljusdal. Nu svarar kommunen att den överväger att stänga Sjulhamregatan och Södra Järnvägsgatan till omlastningen.

Annons

I en skrivelse till Trafikverket begär Ljusdals kommun att Trafikverket ordnar så att omlastningsverksamheten mellan stationsområdet och Östernäs avslutas senast vid nyår.

– Vi har gjort ett utkast till skrivelse som vi vill att kommunstyrelsen och dess samhällsutvecklingsutskott ställer sig bakom, säger kommunalrådet Roland Bäckman (S).

Kommunstyrelsen tog i december 2010 inriktningsbeslutet om att omlastningen på Östernäs ska bort senast 31 december i år. Trafikverket hävdar riksintresse och anser att kommunen inte ensidigt kan besluta om eller när terminalverksamheten ska upphöra.

Ljusdals kommuns avsikt är att utveckla Östernäsområdet för bland annat handel, idrott och rekreation samtidigt som målsättningen är att hitta en ny och bättre plats för den nu störande omlastningsverksamheten. Möjligen kan en tillfällig plats komma på tal i väntan på en permanent lösning.

Ett sätt för kommunen att förmå Trafikverket att skynda på med en ny lösning av virkesomlastningen från bil till tåg är att i den nämnda skrivelsen framhålla att arbetena med nya Östernäs börjar redan i år. Och då tänker kommunen ordna en ny genomfart inne på det gamla sågverksområdet vilket innebär en stängning av Sjulhamregatan/Södra Järnvägsgatan, alltså nuvarande terminalens in- och utfart.

Mer läsning

Annons