Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittring kan äventyra fusion

/
  • Jan Thorén är en av fem regionordförande inom LRF som ser fusionen mellan Milko och Arla hotad om privata initiativ för att överta Milkomejeriet i Grådö går igenom.

Splittring bland mjölkbönder i Dalarna kan komma att äventyra den väntade fusionen mellan Milko och Arla.

Annons

Fem regionordförande inom LRF ser ett uppenbart hot mot fusionen mellan Milko och Arla om planerna på att privatpersoner övertar Milkomejeriet i Grådö i Dalarna för att ta emot leveranser från mjölkbönder i Dalarna och norra Västmanland genomförs.

– I avtalet om fusion mellan Arla och Milko finns kravet om att minst 75 procent av mjölkleveranserna inom Milko ska överföras till Arla. Om mejeriplanerna i Dalarna genomförs kan det bli förödande för Milkobönderna. Fusionen riskerar att inte bli av och bönderna inom Milko får betala ett högt pris.

– Fusionen är livsnödvändig för Milkos del, medan Arla klarar sig oavsett fusion, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg, en av dem som undertecknat ett debattinlägg från de fem regionordförande, förutom Gävleborg från Dalarna, Värmland, Västernorrland och Jämtland.

– För Milko är en fusion enda utvägen. Blir den inte av så kommer Milko att redovisa röda siffror i bokslutet och då är det bönderna, medlemmarna som får betala notan. Hela insatskapitalet kommer att försvinna, säger Jan Thorén.

Tankarna på att låta Konkurrensverket ställa krav på Arla är ett lika stort hot som mejeriplanerna. Naivt och något som leder till att samgåendet ytterligare försenas eller inte blir av, menar de fem ordförandena.

– Fusionen måste genomföras enligt planerna, annars är det katastrof för Milkobönderna, säger Jan Thorén.

Mer läsning

Annons