Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarbokcafé för barn på biblioteket

/
  • Projektet Sommarboken syftar till att få fler barn att läsa.

Att läsa är att resa, det är tanken bakom projektet Sommarboken, en nationell satsning på läsfrämjande för barn. Ljusdals bibliotek har varit med i projektet sedan 2003 och hoppas på att locka många barn till läsning även i sommar.

Annons

– Det har varit jättelyckat tidigare år, under förra sommaren deltog 103 barn i sommarboken genom biblioteken i Ljusdals kommun, berättar Hedda Winther, bibliotekarie i Ljusdal.

För att delta i utlottning av böcker, biobiljetter och presentkort är reglerna enkla, barn i alla åldrar upp till tolv år kan anmäla sig genom att fylla i ett sommarboksblad. Sedan är det fritt fram att läsa eller lyssna på hur många böcker man vill under sommaren. Det är också upp till barnen att välja de böcker de vill läsa.

– Det går att anmäla sig på alla bibliotek i Ljusdal eller via nätet, berättar Hedda Winther.

Det finns också chanser att vinna storläsarpriser, och med det hittills dåliga sommarvädret finns det alla möjligheter att slå rekord, trots att tanken främst är att barn läser, inte mängden böcker de läser.

Tillsammans med kollegan Cecilia Wallberg organiserar Hedda också två tillfällen med sommarbokscafé för barn från sju år och uppåt på huvudbiblioteket i Ljusdal. Då står bokprat, tips och fika i fokus.

– Tanken är att alla ska kunna få vara delaktiga, att både vi och barnen kan diskutera böcker och dela med oss av boktips. Vi har haft fullsatt vid alla tillfällen vi haft sommarbokscafé tidigare, och det är jätteroligt att det har blivit så lyckat, säger Hedda Winter.

Mer läsning

Annons