Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soliga och välbesökta midsommarfiranden

/
  • 12-årige Julius Kvensler, Mölndal, för dagen ikväll Ljusdalsdräkt, spelade fiol under midsommarfirandet på Hembygdsgården i Ljusdal.
  • Familjen Linnersten bestående av pappa Tobbe, mamma Anna och barnen Stina och Elof från Järna passade på att äta sin matsäck på hembygdsgården innan de fortsatte norröver.
  • Ville Öhlund, 8 år, Gävle, satt på farstukvisten och fick energipåfyllningen i form av en marshmallow.
  • Malin Persson dansar med sin dotter Sanna Persson runt midsommarstången i Järvsö.
  • Dessa flickor hjälpte till att klä midsommarstången. Från vänster: Elvira Wallström, 9 år, Filippa Kohlberg, 6 år, Emma Lundkvist, 6 år och Maja Lundkvist, 9 år. Hjälper dem gör Åsemi Byström från folkdanslaget.

Lövade majstänger, ringlekar och solsken. Fredagens välbesökta och traditionella midsommarfirande på hembygdsgården i Ljusdal och Stenegård innehöll allt man kunde önska.

Annons

Midsommarfirandet på Ljusdals hembygdsgård slog under fredagen besöksrekord i modern tid. Drygt 1 700 besökare räknade man till på eftermiddagen. Det var 34:e året som Ljusdals folkdanslag och Hembygdsföreningen anordnade midsommarfirande.

Ackompanjerade av spelemän och påhejade av besökarna kläddes majstången. Därefter dansade folkdanslaget några polskor innan det var det dags för ringlekarna att ta vid. De kransklädda barnen dansade glatt runt den lövade majstången till låtar som Prästens lilla kråka och Vi äro musikanter.

Även i Järvsö sken solen under midsommarfirandet på Stenegård. Ungefär 5 000 personer kom dit för att delta i festligheterna. I entrén fanns det möjlighet att binda sig en blomsterkrans, något som många av besökarna gjorde. Under dagen producerades några hundra kransar, och både ståltråd och blommor tog slut.

Järvsö Spelmanslag stod för musiken och folkdanslaget för dansen. Även i år kom midsommarfirare iklädda folkdräkt in gratis och i folkvimlet skymtades en hel del besökare i folkdräkter. Mycket uppskattat bland de allra minsta var de traditionsenliga ringlekarna.

Mer läsning

Annons