Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna gör helomvändning – majoritet för timmerterminal på Bränta

/
  • Timret ska bort ifrån köpingen, det är alla partier eniga om. Nu säger allt fler att det ska flyttas till Bränta.

Just nu cirkulerar arbetsmaterial bland kommunens partier som tyder på att flera ledande politiker vill glömma Böle och satsa på Bränta i stället.
Något som blivit möjligt sedan Socialdemokraterna har gjort en helomvändning i timmerterminalsfrågan.

Annons

Arbetsmaterial med namnet "Kommunen satsar på Bränta!" ska ha cirkulerat bland partierna före jul. De ej offentliggjorda dokumentet, som tidningen har fått ta del av, visar att flera politiker föredrar Bränta, och inte Böle som har utretts under året.

Läs mer: Böle dyrare än väntat – samhällsekonomiskt hållbart?

Böleutredningen som nyligen blev klar är inte offentligjord än. Projektgruppen bakom utredningen, där kommunen ingår tillsammans med Trafikverket, regionen och näringen, väntas presentera ett samarbetsavtal för hur man ska fortsätta med Bölespåret. För att gå vidare krävs ett politiskt beslut, men nu ser det ut som att det saknas tillräckligt med röster för en sådan lösning.

Läs mer: Böleutredning klar – nu ligger frågan hos politikerna

För nu verkar i stället majoriteten driva frågan i en helt annan riktning. I dokumentet, som är arbetsmaterial, framgår det att skriftställarna "enats om att timmerterminalen ska flyttas från nuvarande plats och att vi vill se en långsiktig etablering av en kombiomlastningsterminal på Bränta." Dokumentet är underskrivet av bland annat kommunalrådet Lasse Molin (M) och oppositionsrådet Markus Evensson (S).

Detta ska ske genom ett antal steg.

Först ska ett kommunalt bolag, Ljusdals kombiterminal AB, (LKAB) bildas. Ett bolag anses krävas för att terminalen ska kunna vara öppen för flera aktörer. Bolaget ska leda projektet och kommunen föreslås skjuta till fyra miljoner kronor i aktiekapital.

Därefter ska timmerterminalen flyttas bort från Östernäs, och tillfälligt placeras i Ede. Därefter ska ett järnvägsspår dras över eller under väg 83 och hela vägen till Bränta där det ska byggas en öppen terminal.

Läs mer: Timmerterminalen – debatten som aldrig tar slut

Socialdemokraternas helomvändning i frågan har gjort det här möjligt. Partiet som länge förespråkat Böle ställer sig nu helhjärtat bakom Bränta som en framtida plats för en timmerterminal. Enligt oppositionsrådet Markus Evensson (S) beror omprövningen på att han vet mer i dag om Bränta. Sen har Böleutredningen inte gett vad man har hoppats: "De har försökt att göra det så billigt som möjligt, förslaget är inte verklighetsförankrat", säger han.

Det i kombination med att kommunen ska ta en mer aktiv roll gör att han och partiet har varit villiga att tänka om.

– Kommunen ska ha en ledande roll, vi ska starta ett bolag som ska driva det här, den inställningen hade vi inte för fyra år sedan. Då fanns en inställning att näringen skulle sköta det, säger Markus Evensson.

Enligt Markus Evensson är partierna bakom dokumentet överrens, och han tycker att saken borde ha varit offentlig vid det här laget.

Men den bilden delar inte kommunalrådet Lars Molin (M). Han hänvisar till ett möte 30 januari då åtta partier ska diskutera terminalfrågan.

Innan dess vill han säga vilken linje han tycker kommunen ska välja. Lars Molin tonar ner innehållet i dokumentet

– Det är en skiss, ett utkast, säger han.

Oavsett hur Molin förhåller sig till innehållet i dokumentet gentemot media är det svårt att inte se det här som en politisk framgång för moderaten. Molin har länge propagerat för Bränta och före valet sa han:

"Moderaterna arbetar för en omlastningsterminal på Bränta och jag menar att den går att få till. Det behövs dessutom inte så många fler röster på de partier som vill ha en terminal där för att det snabbt ska bli av."

TV+TEXT: Så här svarade politikerna om timmerterminalen före valet

Men den politiska verkligheten är samtidigt att Lars Molin leder en Vallians som inte är eniga i frågan. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har uttalat sig positiva för en terminal på Böle.

När tidningen når Ulf Nyman, vice gruppledare för centerpartiet i Ljusdal, säger han sig inte ha läst dokumentet och kan inte kommentera innehållet. Hans parti är inte negativt till Bränta, tvärtom. Men den vägen är svårframkomlig och därför är partiet positiva till Böle i dagsläget.

Tidningen har även sökt Yvonne Oscarsson (V) för en kommentar.

Läs mer: Terminalen fortsätter splittra politikerna

Inte heller Harald Noréus (L) som har varit med och skrivit under dokumentet tror att saken är helt klar. Men när Socialdemokraterna vänt i frågan tror han att C och V kommer bli tvungna att backa.

– Om sossarna har ändrat sig är det bara att konstatera att det är Bränta ska undersökas.

Är det risk att det faller om inte Valliansen kan komma överrens?

– Nej, vi kan inte vara överens om allt. De har inga ultimativa krav på det här, det har aldrig ställts och det kommer inte accepteras, säger Harald Noréus.

Mer läsning

Annons