Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutsåld nypremiär

/
  • Under onsdagskvällen hade föreställningen Hemligheternas Gudinna premiär på träteatern i Järvsö.
  • Mattias Mattsson med barnen Moina, 9 år och Milo, 4 år tyckte att det var en bra och spännande föreställning.
  • Partik Ernby och Jeanette Stense. Det är första gången Patrik ser föreställningen men Jeanette såg den förra sommaren. De tycker att det är bra musik och trevlig stämning på Stenegård.
  • Emil Westlund, producent för föreställningen. Han tycker att det är jättefint att så många kommit för att se föreställningen. Det är ett tecken på att vi behövs och det motiveras oss, säger han.
  • Kö till föreställningen under onsdagen.

I går var det nypremiär för föreställningen Hemligheternas gudinna på ett slutsålt Hälsinglands träteater i Järvsö.

Annons

På onsdagskvällen slogs dörrarna upp på träteatern på Stenegård. Anledningen var nypremiären av den omdiskuterade föreställningen Hemligheternas gudinna.

Förra sommaren spelades föreställningen för första gången på träteatern och sågs av drygt 2000 personer, men det var en omdiskuterad historia. Kritikern Karin Kämsby kallade föreställningen för "halvbra och "ganska tråkig"

Läs mer: Karin Kämsbys text som blev starten på diskussionen

Men nu är föreställningen tillbaka – med besked och utsålda platser med förväntansfulla barn, unga, vuxna och gamla.

Historien är hämtad från den nordiska mytologin. Jätten Hymer tänker stjäla Odens korpar. Någon måste hämta tillbaka korparna innan världen går under.

Bakom står den ideella kulturföreningen Scensation som startades 2011. Tanken är att berika Hälsinglands kulturliv, engagera och inkludera lokalbefolkningen, berättar föreställningens producent Emil Westberg.

– Det är jättefint att så många har kommit. Det motiverar oss att fortsätta och visar att det vi gör behövs, säger han.

Det har hänt mycket sedan förra året. Nya skådespelare har tillkommit. Det har skrivits nytt manus, musik och scenografi. Många förändringar som gjort föreställningen till det bättre, menar Emil Westberg.

Skratt blandas med spänning och förundrar i lokalen när historien tar besökarna från Asgård till Midgård och Valhall.

I pausen står familjen Mattsson från Östhammar och väntar på andra akten. Milo, 4 och Moina, 9 är fåordiga men tycker att det är spännande, fast Milo tycker att det är lite läskigt, säger pappa Mattias Mattsson.

Patrik Ernby och Jeanette Stense från Täby besöker Järvsö och teatern varje sommar. De tycker att det spelas bra musik, att det är en trevlig stämning men ser framemot fortsättningen.

– Gudarna måste fixa detta, säger Patrik Ernby och skrattar.

Mer läsning

Annons