Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slotte lockar till omval

/
  • Bara hälften av kommunens nior hade besökt Slottegymnasiet inför gymnasievalet. Det är för lite, anser Michaela Rimnell och Amanda Holm, avgångselever som intervjuat nior om vad som styr detta val.

Elever intervjuar elever. Så ska Slottegymnasiet i Ljusdal få elever från hemkommunen att stanna.

Annons

Det är gymnasierådet vid Slottegymnasiet som tagit initiativ till undersökningen för att få veta mer om vad som styr niornas val av gymnasieutbildning. Syftet är också att marknadsföra den egna skolan inte minst inför den möjlighet till omval som finns till och med fredag.

Och alla marknadsföringsinsatser behövs. Det visar inte minst första vändan av gymnasievalet tidigare i vår då endast 47 procent av Ljusdals kommuns nior valde Slottegymnasiet i första hand.

– De allra flesta som väljer annan skola gör det för att utbildningen saknas på Slottegymnasiet, säger Amanda Holm, Gävle, avgångselev som varit aktiv i undersökningen.

Det visar gymnasierådets undersökning där 71 procent hade valt Slottegymnasiet om "rätt" utbildning hade funnits.

Cirka 70 procent av niorna i kommunen svarade på intervjuerna. Av de tillfrågade hade 39 procent valt Slottegymnasiet vid första valomgången.

Endast 36 procent hade praktiserat eller varit på studiebesök på Slottegymnasiet före gymnasievalet.

Inte ens Öppet hus på Slottegymnasiet lockade nämnvärt.

Michaela Rimnell, Ramsjö, en annan avgångselev som deltagit i undersökningen, blev nästan chockad när hon såg att endast 54 procent av niorna som svarat hade besökt Öppet hus.

– Målsättningen måste vara att ingen i nian i Ljusdals kommun ska ha gjort sitt val utan att ha besökt Slottegymnasiet, säger Michaela Rimnell.

Mer läsning

Annons