Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släckta väglysen kan tändas igen

/

Kommunstyrelsen är för en ny gatubelysningspolicy och en mångmiljonsatsning på nyare belysningspunkter. Även redan släckta byar kan återfå sina lysen.

Annons

Det blev inte helt oväntat diskussion kring punkterna "rasering alternativt renovering av belysningsanläggningar i Ljusdals kommun" och "antagande av ny gatubelysningspolicy" när kommunstyrelsen hade möte i torsdags.

Tidningen har tidigare berättat om att kommunen planerat att avsätta 3,75 miljoner kronor per år under åren 2013–2016 för att renovera de kommunägda belysningsanläggningarna på statliga vägar sedan det blivit stora protester från flera håll när belysningspolicyn från i våras innebar att Ljusdal Elnät började rasera vissa anläggningar.

Så det var väntat att kommunstyrelsen ställde sig bakom renoveringsalternativet och att en ny utökad gatubelysningspolicy antas. Kommunen ska också fortsätta att bearbeta Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting så att staten är med och betalar belysning av sina egna vägar i större utsträckning.

Frågan om återuppsättning av redan raserade belysningsanläggningar kom också upp.

– Det bör bli en fråga för prövning kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott, sa kommunalrådet Roland Bäckman (S).

Enligt beslutet i kommunstyrelsen blir det samhällsutvecklingsutskottet som också ska vara med och säga sitt där hela belysningsanläggningar ska bytas ut och omformas.

Enligt den nya policyn ska kommunen vara huvudman för gatubelysningsanläggningar där kommunen är huvudman för gator, vägar och gc-vägar enligt detaljplan samt inom tätorterna Hybo, Tallåsen, Färila, Järvsö, Los och Ramsjö.

Den nya utökade policyn innebär också att längs statlig väg, där Trafikverket inte tar ansvar för gatubelysning, har kommunen nu tagit detta ansvar.

Den nya gatubelysningspolicyn ska, enligt förslag från Karin Jansson (MP), antas av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons