Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolutflykter med låg avgift

/
  • Los skola satsar inte bara på utflykter och friluftsdagar, utan även vardagsmotion. Högstadieeleverna promenerar exempelvis en kvart varje dag innan lunch.

Svenska skolbarn får för lite resurser till skolutflykter, tycker Svenska Skidrådet och Friluftsfrämjandet. Men i Ljusdals kommun anser skolorna att de satsar tillräckligt på regelbundna utflykter och friluftsdagar.

Annons

Bara en av tio kommuner ger särskilda resurser till skolutflykter, enligt en rapport från Svenska Skidrådet, Friluftsfrämjandet och Svenska Idrottslärarföreningen.

- Våra enheter gör många utflykter. Det ingår i skolans uppdrag att eleverna ska röra sig utanför skolans gränser, samverka och jobba mot olika kontaktytor i kommunen, säger Eva Ulin, verksamhetschef för grundskolorna i Ljusdals kommun.

Enligt skollagen får skolorna enbart ta ut en ringa summa för utflykter. Var tionde kommun i Sverige har infört ett totalstopp för frivilliga ekonomiska bidrag från vårdnadshavare.

Även Ljusdals kommun har en övergripande policy om att skolan ska vara avgiftsfri. Men föräldrar kan få bidra till enstaka händelser

- Beslutet ligger hos rektor, men det ska innebära en ringa kostnad, säger Eva Ulin.

Samverkansgruppen på Los skola har kommit överens om att 20 kronor är en överkomlig summa för föräldrarna att betala vid enstaka tillfällen. Men på Stenhamreskolan tas inga avgifter ut, annat än för resan till Vemdalen.

- Det kostar dryga hundralappen för liftkort och resa. Men de som vill kan välja curling eller att pimpla här hemma istället, det kostar inget. Mat har man med sig från skolköket, säger Lena Jonasson.

Mer läsning

Annons