Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolslut i varierande lokaler

/
  • Prästen berättar en allmänmänsklig historia ur bibeln vid avslutningen i Ljusdals kyrka.

I dag firas skolårets avslutning av eleverna i kommunens grundskolor. Många håller festligheten i kyrkan, men då får det inte förekomma bön, välsignelse eller tal om Gud, enligt riktlinjerna från Skolverket. Lösningarna ser därför olika ut.

Annons

I Färila håller de skolavslutning i kyrkan, fast utan medverkan av präst.

I Ljusdal är det bara Stenhamreskolan som har avslutning i kyrkan. Här medverkar dessutom en präst, Magnus Boäng. Han har utarbetat en egen ordning för firandet.

– Jag håller ingen bön, välsignelse eller trosbekännelse. Men jag berättar nåt ur bibeln, något mer allmänmänskligt, som inte är typiskt kristet. Nåt som är etiskt på något sätt, oavsett tro. Jag gör det med lite humor och dramatik och en poäng på slutet, berättar Magnus Boäng.

Många skolor i Ljusdal har inte avslutning i kyrkan, däribland friskolorna, Hybo skola och Tallåsens skola. Gärdeåsskolan har sedan några år tillbaka flyttat hem sin skolavslutning till den egna skolgården.

– Huvudorsaken var att det var för trångt i kyrkan, alla anhöriga som ville vara med fick inte plats, berättar rektor Tord Jerfsten.

Men på det sättet löste de också problemet med de enstaka elever som inte kunde vara med därför att avslutningen hölls i kyrkan.

Mer läsning

Annons