Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpolitiker får bakläxa om budgeten

Utbildningsnämnden gjorde fel när den lade ett budgetförslag som innebär 4,3 miljoner kronor mer än beslutad ram. Kommunens budgetberedning ger den därför bakläxa.

Annons

Enligt kommunfullmäktiges junibeslut om budgetramar för nämnderna har utbildningsnämnden 390,4 miljoner kronor att röra sig med. Detta sedan de sedan tidigare öronmärkta pengarna, 6 miljoner kronor för elever med särskilda behov, har räknats in liksom den ramökning på drygt 4 miljoner kronor som fullmäktigebeslutet innebar.

Men de flesta ledamöterna i utbildningsnämnden var inte nöjda och röstade för ett förslag till ramökning med 4,3 miljoner kronor. Bakom kravet stod V, M, C, FP och SRD. MP ville gå ett steg längre och begära 9,3 miljoner extra medan de tre S-ledamöterna lade förslag inom ram.

Budgetberedningen sågade på torsdagen utbildningsnämndens budgetbeslut och bad den återkomma med en ny, preciserad lista som ligger inom lagd ram. Anser nämnden sedan att behövs mer pengar måste det till en särskild förklaring.

– Som det var nu framgick det inte tydligt vad som är vad och nämndens uppdrag var att hålla sig inom ram. Därför fattade vi det här beslutet, säger kommunalrådet Roland Bäckman (S) som är ordförande i budgetberedningen.

Mer läsning

Annons