Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista arbetsdagen på biblioteket - Losborna slöt upp för att tacka Eli: "hon fungerar som byns nav"

/

Först kommer Ingrid. Sedan dyker Margit upp. En stund senare kommer Janne. En efter en anländer Los-borna till biblioteket med blommor i handen. De kommer för att tacka Eli Hynne för hennes jobb på byns bibliotek.

Annons

Eli Hynne ställer fram nybryggt kaffe i en termos och skär nygräddade sockerkakor i skivor. Hon började baka klockan tio kvällen innan.

Många Losbor har samlats. Men så arbetar Eli Lynne också sin sista dag på biblioteket.

– Eli fungerar som byns nav. Det är hit till henne på biblioteket vi kommer för att träffas, läsa tidningen, låna böcker eller bara byta några ord, förklarar Margit Edman.

Eli Hynne känner till det mesta om trakten. Den beskrivs som Sveriges mest väldokumenterade. Tack vare det arbete biblioteket lagt ned på att samla kunskap om bygdens historia.

När finnmarksforskaren Lars Lundin skrev om trakten kallade Eli traktens invånare till upprop om att lämna in den information de besatt.

– Det blev stor uppslutning. Folk lämnade in gamla tidningsklipp och andra dokument de hittade hemma. Vi fyllde sex pärmar. Det har kompletterats med andra uppteckningar. Bland annat kunde vi följa en äldre skogsarbetares berättelser om olika byar, berättar hon och pekar pärmar i hyllorna.

Eli Hynne är uppvuxen i Norge, i en by tolv mil söder om Oslo. Hennes morfar kommer från Los. När hennes mamma ärvde en stuga i byn följde hon med, träffade sin blivande man och blev kvar.

Hon har arbetat på biblioteket i 30 år.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde jobba. Det var ett vikariat.

För Losborna är Eli bibliotekets ansikte utåt. Särskilt på sommaren har Los en internationell prägel. Biblioteket har gästats av långväga resenärer. En indian från Kanada har varit på biblioteket för att berätta om sitt liv. Han har släktingar i Hamra. En familj som bor i trakten på sommaren har berättat för Eli om sin vardag på platser som Vermont och Honduras.

Sedan flera år tillbaka håller Los skolelever en lektion i veckan på plats i biblioteket.

– Vi vill uppmuntra dem att läsa mer. Vi vill göra biblioteket till en naturlig del av vardagen.

Eli Hynne har många trogna biblioteksbesökare. Hon lämnar böcker hemma i brevlådan hos dem som har svårt att gå. Tipsar om nyutkomna böcker för dem med specialintresse, laddar talböcker med speciella teman för dem som hellre lyssnar än läser.

– En man som bor ute till skogs kom in med en väska han flätat i näver häromdagen som en avskedsgåva. Han kommer hit och lånar böcker sedan många år. Numera kommer han då och då när han får skjuts. De är sådana besökare man värnar om lite extra.

Mer läsning