Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Setra varslar i Färila

/
  • Setra minskar produktionen av sågad gran och vill varsla fyra av de 40 anställda vid Färilasågen.

Osäkert marknadsläge för sågade trävaror. Setra vill minska produktionen av sågad gran med 20 procent. 39 anställda vid tre sågverk berörs, därav fyra vid Färilasågen.

Annons

Det råder en stor osäkerhet för marknaden av sågade trävaror. Denna osäkerhet är störst för segmentet sågad gran, där avsättningen huvudsakligen finns inom euro-området.

– Lite ljusare ser det ut för våra sågade furuprodukter, som bland annat gynnas av en relativt god efterfrågan från marknaderna i Nordafrika, säger Börje Bengtsson, vd och koncernchef i Setra.

Samma marknad finns inte för gran.

– För att undvika att bygga stora lager av granprodukter i en svag marknad med höga råvarukostnader anpassar vi produktionsnivån till en lägre efterfrågan, säger Per Fredriksson, chef för affärsområde gran.

I Setrakoncernen finns totalt tio sågverk. De nu aviserade åtgärderna med produktionsminskning avser de tre sågverken som är specialiserade på gran. Det är Heby, Hasselfors och Färila.

Av dessa tre är Färila det minsta sågverket. I Färila finns 40 anställda och det är fyra av dessa som berörs av varslet om minskad produktion.

Heby och Hasselfors är betydligt större. Heby har 96 anställda och Hasselfors 87. Det är 25 anställda i Heby och tio i Hasselfors som omfattas av det nu lagda varslet.

Varslet i Heby omfattar således en fjärdedel av personalstyrkan. För Färila blir konsekvenserna mindre, där minskningen handlar om en tiondel av personalen.

Lokala mbl-förhandlingar kommer att inledas under november månad.

De nu aviserade produktionsbegränsningarna kommer utöver de som redan tidigare är beslutade. Dit hör bland annat att samtliga sågverk, däribland Färilasågen, kommer att stå stilla under vecka 52 och vecka 1.

Mer läsning

Annons