Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semifinalister för sitt miljötänk

/

Varje år anordnas Arla Guldko, som Arla själva beskriver som matbranschens Oscarsgala. Med bland semifinalisterna för år 2013 finns förskolan Glada Ladan strax utanför Ljusdal.

Annons

Barn med rosor på kind har precis kommit in från skidturen på åkern, och några sitter redan uppkrupna i soffan. I köket står förskolelärarna Lotta Sandahl och Anna-Maj Nilsson och förbereder inför dagens julbord, som också barnen har hjälpt till med.

– Jag har gjort sill, korv och köttbullar. Det var roligt och bra, men lite klibbigt, säger Ida Ljungström, 5.

På Glada Ladan vill förskolelärarna att barnen ska känna glädje inför maten. Och barnmat, det finns det ingenting som heter på denna förskola. Alla äter samma mat, både barn och vuxna.

– Vårt motto är att barn består av kärlek och mat, säger Lotta Sandahl.

Det är i kategorin Bästa miljöarbete som förskolan har gått vidare till semifinal. Under den kategorin premieras de som målmedvetet och uthålligt arbetar för en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion och rättvis handel.

Och i skafferiet och kylskåpet på förskolan är det fullproppat med ekologiska och närproducerade varor. Det är en del i deras miljöarbete. En annan är att de är noggranna med sopsortering. Och matresterna äter förskolans egna djur upp.

– Vi har får, hönor, kaniner, sköldpaddor och fiskar, säger Anna-Maj Nilsson.

Hon tycker att det är viktigt att barnen lär sig om naturens kretslopp och vad som skapar en bra miljö.

Nästa steg i tävlingen är att utse vilka som går vidare till finalen, som går av stapeln den 25 april på Grand Hôtel i Stockholm.

Mer läsning

Annons