Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko-affären orsakar S-avhopp – politiker har tappat förtroende för partiledningen

/
  • Ronnie Karlsson är besviken över hur den socialdemokratiska partiledningen har hanterat vissa medlemmars och folketshusföreningens inblandning i Seko-affären.

Seko-affären med de försvunna miljonerna och socialdemokraternas hantering av folketshusföreningen har nu fått en av partimedlemmarna att hoppa av politiken.
– Jag vill markera att alla inte bara sitter tyst och tittar på, utan att det finns reaktioner, säger Ronnie Karlsson (S), som nu kliver av sin plats i fullmäktige.

Läs också: S-ordförande om politikeravhoppet: "Jag är lite nedstämd"

Annons

Det var i somras som fackförbundet Seko avslöjade att 14 miljoner kronor hade försvunnit från Seko Gävle-Dalas klubbkassa. I samma veva avskedades Bosse Hedin (S) som ombudsman för illojalitet mot arbetsgivaren. Klubbstyrelsen, däribland Bosses son Mattias Hedin (S), polisanmäldes och stämdes av förbundet.

Läs också: Så svarar avskedade ombudsmannen om Seko-härvan

Strax efter avslöjandet klev Bosse av posten som ordförande för den fackliga socialdemokratiska föreningen i Ljusdal samt som vice ordförande i styrelsen för Ljusdals energi.

Men Mattias Hedin, som satt i Ljusdals kommunfullmäktige, tog bara politisk timeout .

Under hösten har det även framkommit att Ljusdals folketshusförening, som delvis ägs av Ljusdals olika socialdemokratiska föreningar, har lånat 200 000 kronor av Seko-klubben till en renovering. Bosse Hedin är ordförande i folketshusföreningen och när information om lånet kom ut lät det som att socialdemokraternas partiledning ville reda ut det hela.

Läs också: Stor oro över (S)-inblandning i Seko-affären - kräver alla kort på bordet

Men sedan lades locket på, något som bekymrar Ronnie Karlsson.

– Jag sitter inte i VU (verkställande utskottet) och vet inte vad som har sagts där. Jag vet bara vad partiledningen har för hållning och de vill vänta in hela den juridiska processen innan de säger något mer. Det är något jag riktar kritik mot och det vet partiet om.

Läs också: (S) om Seko-pengar i folketshusförening: "Vi har fullt förtroende"

Hur dessa händelser har hanterats har fått Ronnie Karlsson att efter stort övervägande ta ett drastiskt beslut.

"Under rådande omständigheter ser jag ingen möjlighet att fortsätta representera (S) i kommunfullmäktige då min politiska gärning och övertygelse har sin grund i trygghet, tillit och förtroende vilket jag inte längre känner i nödvändig utsträckning", skriver han i en insändare.

Läs insändaren här: Känner inte tillit och förtroende för S

– Jag hade hoppats på att man hade förmått förmedla till de här personerna att deras fortsatta engagemang skadar förtroendet för partiet. Jag hade också önskat att de här personerna hade gått ut och bemött anklagelserna på ett tydligare sätt, säger Ronnie Karlsson.

Han har under hösten mött många väljare som har ifrågasatt partiets agerande i frågan, samtidigt som han själv inte vet så mycket mer än det som kommer fram i media.

Läs allt om Seko-affären här

– Det är mest där även jag som partikamrat har fått min information. Jag känner inte att jag kan vara i det och förklara för människor, för jag vet inte något. Någonstans valde man linjen att inte försöka redovisa hur allt ligger till innan den juridiska processen är över. Ska man vänta in sådana svar kan det ta flera år.

I grund och botten känner sig fortfarande Ronnie Karlsson som socialdemokrat. Men han vill inte stå för de värderingar och den moraliska spännvidd som Ljusdals socialdemokrater uppvisar just nu.

– Alla i ett parti är helheten. Då måste jag ta ansvar och stå för det som sker omkring mig. Jag har haft väldigt svårt att göra det den här perioden. Man ger det en tid och försöker vara i det, men sedan kommer man fram till att det inte fungerar.

Innan Ronnie Karlsson ska överväga ett politiskt engagemang igen måste alla frågetecken rätas ut.

Läs också: Socialdemokrater renoverade för Seko-pengar: "Det är en jävsituation"

– Sedan handlar det också om att vi ska bli ett öppnare parti som inte har en massa dolda processer i nomineringskampanjer. I grund och botten har jag ett brinnande engagemang för Ljusdal och den politiska situationen och hoppas att partiet på sikt använder sig av den konstruktiva kritik jag har fört fram.

Mer läsning

Annons