Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för knivdåd

Hovrätten sänker straffet för den man i 30-årsåldern som knivskar en man i halsen vid en fest i Ljusdal i april i år.

Annons

Hovrätten sänker straffet från fängelse i 2 år och sex månader till fängelse i två år.

Hovrätten ändrar därmed Hudiksvalls tingsrätts dom bara på så sätt att fängelsestraffets längd kortas med ett halvår. Mannen ska stanna kvar i häktet tills hovrättens dom vinner laga kraft.

Den man i 20-årsåldern som blev knivskuren, kom till lägenheten i Ljusdal där en fest pågick, för att hämta en bekant. 30-åringen kom då ut i hallen och sa till honom att försvinna och riktade samtidigt en kökskniv mot halsen på honom. Först när 20-åringen lämnade lägenheten upptäckte han att han blödde kraftigt från ett sår i halsen. En bekant skjutsade honom till akutmottagningen på Ljusdals sjukhus, där de konstaterade att han fått ett 17–18 centimeter långt skärsår på halsen.

30-åringen har hela tiden nekat till knivskärningen.

Men tingsrätten fann det styrkt utom rimligt tvivel att det var 30-åringen som hade utfört knivskärningen och dömde honom till fängelse i två år och sex månader. Domen inbegrep också stöld och överträdelse av kontaktförbud.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten angående knivskärningen och anser det styrkt att 30-åringen har utfört den och att den ska rubriceras som grov misshandel. Men hovrätten anser att straffvärdet är något lägre än vad tingsrätten fann.

Mer läsning

Annons