Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så svarar avskedade ombudsmannen om Seko-härvan

Kring Seko-affären finns många frågetecken, samtidigt som den suspenderade styrelsen vägrar att tala om var miljonerna finns eller lämna ut viktiga handlingar. Den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin svarar nu på några av frågorna.

Annons

Styrelsen i Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala suspenderades i mitten av juli eftersom 14 miljoner hade tagits ut från klubbkassan. Sedan dess har Seko-förbundet förgäves försökt få reda på vad styrelsen har gjort med pengarna.

Några av de uppgifter kring styrelsens förehavanden som har kommit fram handlar om paintball, veteranbilar och stugor i Dalarna. Andra handlar om en fritidsanläggning norr om Ljusdal. Det finns också ett aktiebolag som går i förlust.

Men särskilt många svar ges inte av styrelsens talesperson, Bosse Hedin, som har avskedats av förbundet för illojalitet av arbetsgivaren. Vi har ofta sökt honom för kommentarer men sällan lyckats. De senaste dagarna har han dock kommit in med några svar per telefon och sms.

Läs allt om Seko-härvan här!

En av frågorna handlade om fastigheterna i Malung, som han stod som ägare till men efter avskedet har överfört till fritidsföreningens aktiebolag Exvia AB

– Det finns förklaringar varför jag stod som bulvan eller vad man ska kalla det. Det finns protokoll på det, så det kommer att förklaras.

På den ena fastigheten byggs det nu en stuga. Där står också en personalvagn på tomten, vilken har väckt frågor eftersom det står i ett protokoll att medlemmar ska kunna hyra en villavagn i Malung. Men enligt Bosse står den där av annat skäl.

"Det är en personalvagn som står i Malung med anledning av bygget av stugan", skriver han i sms.

Den sjönära fritidsanläggningen norr om Ljusdal, Vikarudden, köpte Bosse Hedin redan 2009. Enligt honom är fastigheten betald av honom själv genom ett personligt lån.

– Vikarudden köpte föreningen men fick inget förvärvstillstånd. Allt kommer att visas upp i hyreskontrakt, arrendekontrakt och protokoll, bara utredningen startar.

På frågan varför medlemmarna inte har kunnat hyra Vikarudden som de ska kunna enligt protokoll, svarar han per sms:

"Vikarudden är inte riktigt klart, saknas lite målning men all uthyrning. Maskiner och lokaler var planerat till 2015 men blir försenat".

Hur kommer det sig att ni inte har sökt bygglov eller strandskyddsdispens?

– Vi får återkomma till det när utredningen startar.

Den viktigaste frågan handlar egentligen om Väg och Ban fritidsförening, även kallad Väg och Ban trafiksäkerhetsföreningen. Det är den som kontrollerar de 14 miljonerna och äger Exvia AB. Bosse Hedin berättar att föreningen har sin egen styrelse och att det ska finnas protokoll som visar dess beslut, exempelvis att köpa stuga i Malung i stället för Glöte.

– Om något har beslutats som ett önskemål i klubben så kan man ha tagit andra beslut i trafikföreningen, säger Bosse Hedin.

Förbundet och förmodligen alla medlemmar i klubben vill veta var dokumenten gällande fritidsföreningen finns. Men där är Bosse mycket förtegen.

– Det är ju två advokater inblandade som sköter det här. De skriver till varandra och utredningen måste få ha sin gilla gång, säger han.

Samtidigt menar han att den före detta klubbstyrelsen inte har rätt till klubbstyrelsens protokoll och därför inte kan visa upp den. Varför han tycker att styrelsen har rätt att hålla på fritidsföreningens handlingar redovisar han inte.

– Jag måste vänta in utredningen och då får jag lägga fram det som ett försvar om det finns anklagelser mot mig. Det här är bara att prata med advokat om, det är den gilla gången. Tids nog kommer alla protokoll fram.

Han skickar sedan ett sms:

"Protokollen finns på kansliet i Ljusdal samt hos advokat".

Men klubbens lokal i Ljusdal är enligt förbundet tömd och där finns inga handlingar gällande fritidsföreningen.

Övriga frågor hänvisar Bosse Hedin till den pågående polisutredningen.

Mer läsning

Annons