Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill se tydligare vänsterlinje från SRD

S vädjar till SRD om ökat samarbete för majoritet i kommunfullmäktige. Örjan Fridner (S) kallar situationen "allvarlig" och säger att S överväger att ställa sig i opposition om inte SRD tydligare tar ställning för en vänsterinriktad politik.

Annons

Företrädare för S och V höll på söndagskvällen möte med representanter från SRD för att diskutera möjligheten för de tre partierna att forma en gemensam politisk linje. Örjan Fridner (S) är optimistisk efter mötet som han kallar "väldigt konstruktivt".

– Vi klargjorde förutsättningarna och spelreglerna. Vi har tagit rejäla kliv framåt, säger Örjan Fridner och tillägger att en säkrare majoritet är nödvändig för att effektivisera politiken, speciellt i utbildningsnämnden.

Att plocka upp det gamla samarbetet med Centerpartiet ser Fridner som uteslutet.

– Personligen är jag väldigt tveksam till den här sitsen. Jag vill satsa allt på det samarbete vi har nu, annars är det lika aktuellt att vi tackar för oss och ställer oss i opposition.

På måndagen ifrågasätter dock Leif Hansen (SRD) Örjan Fridners positiva utvärdering av mötet.

– Det här var inget domedagsmöte. Man kan ju skriva ner det här på papper, om det är vad Fridner vill, men vi kommer inte att gå ifrån det vi lovat väljarna, säger Leif Hansen.

Vad de lovat väljarna, och var SRD som parti står i dag, har Hansen dock svårt att svara på.

Hur vet väljarna vilken politik de röstar på när de röstar på SRD?

– De röstar på sina fullmäktigeledamöter och fullmäktigeledamöter står över partiet, säger Leif Hansen.

– Vi kommer aldrig slaviskt att göra som S och V gör. Vi kommer aldrig att vara överens om en politik men vi kan ta det fråga för fråga och kanske komma överens med dem. Eller med andra.

På måndag håller Socialdemokratiska arbetarekommunen styrelsemöte och frågan om framtida samarbeten kommer att diskuteras vidare.

– Klarar vi inte av att leda kommunen med de tre partier vi har nu ser jag det som reellt att gå i oppositionsläge. Politik är inte fia med knuff. Vi måste både vara, och uppfattas som, ett seriöst alternativ, säger Örjan Fridner.

Mer läsning

Annons