Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska gener kan förnya vargstammen

/
  • Det pågår både forskning och försök kring hur vargstammens genetik ska förbättras. En av dem som berättade om detta på Vargsymposiet i Vålådalen var Helene Lindahl Vik på Naturvårdsverket.

Nästa steg i de pågående försöken att förnya den svenska vargstammen kan bli att importera ryska djurparksvalpar till svenska djurparker.

Det var en av nyheterna som levererades när det nittonde vargsymposiet inleddes i Vålådalen på måndagen.

Annons

Naturvårdsverket som har i uppdrag att hitta metoder för hur den svenska vargstammen på bästa sätt ska förnyas söker olika lösningar.

Försöken med flytt av djurparksvalpar fortsätter, men har tillfälligt gått i stå eftersom man inte lyckats märka några vilda valptikar. Något som är nödvändigt för att man ska kunna hålla reda på var och när födslarna sker. Hoppet är dock inte ute, berättade Helene Lindahl Vik, som handlägger vargfrågan på Naturvårdsverket.

Inte heller de fyra flyttar av vuxna vargar som hittills genomförts har varit riktigt lyckosamma, eftersom de vargarna vandrat tillbaka till renbeteslandet.

Men det finns fler sätt att hitta nya gener till den svenska vargstammen. Ett kan vara att importera ryska djurparksvargar.

Vikten av att den svenska vargstammen får in fler genetiska anlag underströks också av Linda Laikre, forskare vid zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

- Om två helsyskon parar sig är deras släktskap 25 procent. De svenska vargarnas släktskap är 26 procent. Och i och med att den svenska vargstammen är så liten blir släktskapet allt större. Samtidigt ökar också inavelsgraden, berättade hon.

Skulle man förnya vargstammen med de genetiska anlag som svenska djurparksvargar har, skulle man få ner släktskapet till cirka 15 procent. Målet är tio.

Mer läsning

Annons