Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rörigt med så många inblandade"

Flyktingar riskerar att hamna mellan stolarna när de kommer hit. Problem med utbetalningar och förvirring uppstår när ansvaret delas mellan kommunen och arbetsförmedlingen. Det menar företrädare för båda sidor.

Annons

Syftet med den nya etableringslagen, som trädde i kraft 1 december förra året, är att snabbare få ut nyanlända flyktingar i arbete och underlätta inträdet i det svenska samhället.

Reformen har kallats den största förändringen i svensk integrationspolitik på flera decennier.

– Det är klart det blir rörigt med så många inblandade. Var hör jag hemma? Det tar tid att landa som flykting, och i början handlar det om att få vardagen att fungera, säger Inger Hemlin vid arbetsförmedlingen i Ljusdal.

Tanken är att människor som kommer hit så snabbt som möjligt ska komma i arbete och klara sin egen försörjning, samt lära sig om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.

Därför flyttades innan årsskiftet stora delar av ansvaret för flyktingmottagandet från kommunerna till arbetsförmedlingen. För att hjälpa den nyanlända att hitta rätt väg ut i arbete anlitades även speciella lotsar.

Läs mer om lagändringen i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons