Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Roland Bäckman har mörkat"

Allvarliga anklagelser mot kommunalråd Bäckman (S) sprack under tisdagens extrainsatta KF-sammanträde upp i kritik mot Bodil Erikssons (FP) uppförande i Ljusdalssalen.
– Det här är lågvatten, bemöt Bodil Eriksson med argument i stället för att angripa henne som person, sade partikamraten Harald Noréus.

Annons

Bodil Eriksson (FP) presenterade under tisdagskvällen den interpellation hon sänt kommunalråd Bäckman (S). Interpellationen rörde redovisningen av avskrivningar och nedskrivningar i kommunen. Bland annat stod att kommunen köpt fastigheter till överpris och i vissa fall sålt dem till underpris. Bodil Eriksson (FP) gav en diger bild av den rådande situationen och var mycket tydlig i sin kritik mot kommunalrådet. Hon upprepade gång på gång en viss fras:

– Du har mörkat, Roland Bäckman!

Kommunalrådet som redan besvarat Bodil Erikssons kritiserande frågor i samband med interpellationen kunde inte under sammanträdet ge några ytterligare svar på folkpartistens anklagelser.

– Om vi har gjort något fel så kan vi lära oss till nästa år, om alla vill ha en utbildning i ämnet kan vi ordna en sådan, sade kommunalråd Bäckman.

Bodil Eriksson hävdade fortsättningsvis att både Rådet för kommunal redovisning och ekonomiexperter hos Sveriges kommuner och landsting, SKL, förkastade Ljusdals kommuns agerande i frågan om nedskrivningar på skollokaler. Denna kritik besvarade kommunalråd Bäckman genom att anklaga Bodil Eriksson för ett oacceptabelt beteende i kommunfullmäktige.

– Jag tänker inte acceptera att stå och bli anklagad av Bodil Eriksson, det har jag tröttnat på, det är inte ett värdigt förhållandesätt, sade Roland Bäckman (S).

Pontus Sjölund (M) var den första att anmärka på kommunalrådets svar. Sjölund menade att kommunalrådet allt överdrev kritiken mot folkpartisten. Flera följde i hans fotspår, bland annat Leif Hansen (SRD).

– Vi ska inte avspisa Bodils kritik, hon har gjort ett unikt jobb, men det viktiga är att man måste få kritisera etablissemanget, vad gör vi annars här? undrade Hansen (SRD) och Lars Molin (M) instämde.

Malin Ängerå som påpekade att hon nyligen kommit hem från en dag med ungdomar som yttrat åsikter om länets KF-sammanträden menade att samtalstonen i Ljusdalssalen inte alls var på rätt nivå.

– Vi ska alla jobba för att hålla ett bra klimat, sade hon och syftade måhända till att Bodil Eriksson med bestämd stämma kritiserat kommunalrådet. Redan innan, men främst i och med, Ängerås uttalande lämnade diskussionen det mest väsentliga, nämligen den kritik Bodil Eriksson ville framföra. Leif Hansen (SRD) menade att Malin Ängerås uttalande var rent kränkande.

– Bara för att hon har suttit på ett ungdomssymposium ger inte henne rätten att komma in och säga vem som får göra vad, sade Hansens och flera instämde nickande.

Den piskande kritiken mot det sittande kommunalrådet övergick i en märklig diskussion om huruvida Bodil Eriksson hade rätt att uppföra sig på detta sätt i Ljusdalssalen eller inte. Det gick från poltik till personliga angrepp.

– Vi har nått lågvattennivå, konstaterade Harald Noréus (FP).

Mer läsning

Annons