Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökförbudet kan skärpas

/
  • Regeringen har planer på att införa rökförbud på vissa platser även utomhus. Busskurer är ett av förslagen.
  • Mats Westin, Järvsö, har trappat ned vad gäller rökning, men anser rökbegränsningarna bli alltför stora.
  • Dags att fimpa. Det kan det bli på betydligt fler platser i framtiden.
  • Sören Wilianen från Ljusdal rökte i 30 år men är fri lasten sedan 20 år. Han anser det vara bra med ytterligare restriktioner för rökarna, som till exempel vid ingångar till köpcentrum.

Regeringen öppnar för att införa rökförbud på fler allmänna platser och har gett Statens folkhälsoinstitut uppdraget att utreda om det är nödvändigt. Krögarna i Ljusdals kommun är positiva till idéerna.

Annons

Att vara utsatt för så kallad passiv rökning innebär allvarliga hälsorisker, särskilt för små barn. De är extra känsliga för tobaksrök, meddelar folkhälsoinstitutet.

– Ingen människa, särskilt inte barn, ska behöva utsättas för passiv rökning, enligt ansvarig minister Maria Larrson (KD).

Den påbörjade utredningen är ett mål som från början lades fram av den tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson, under socialdemokratiskt styre. Målet löd: "Ingen ska ofrivilligt utsättas för rök i sin omgivning år 2014".

Astma- och Allergiförbundet har länge drivit på frågor om fler rökfria miljöer. De vill ha rökförbud på: Perronger och vid väntkurer, entréer till offentliga lokaler, utomhus och uteserveringar.

– Jag är för ett rökförbund men under vissa premisser. Jag vill ha avgränsade utrymmen med ståbord på uteserveringen där man både kan dricka alkohol och röka, säger Håkan Carblom på Järnvägs.

– Ett förbud på uteserveringar kommer inte att bli något problem, säger Hanna Frost på Condis i Järvsö.

– Vi har haft askkopparna utanför altanen och det fungerade bra. Jag tycker folk tar hänsyn, säger Ulrika Stockhaus på Falamål i Färila.

Mer läsning

Annons