Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rök utan eld i Järvsö

/

Ingen rök utan eld, brukar det heta. Men under den senaste veckan har det bolmat rök från både gator och hus i Järvsö.

Annons

Det tar bara några sekunder från det att maskineriet drar igång till dess att rök börjar sippra ut från den närmsta brunnen på Åkernvägen i Järvsö. Efter någon minut syns rökpelare från gator och hus runt hela bostadsområdet. Karl Andersson och Kristoffer Brinkenberg är de som satt igång rökens spridning. De arbetar för företaget Pollex som på uppdrag av Ljusdals vatten inventerar olika fastigheters dagvattenanslutningar till kommunens ledningar.

- Med hjälp av röken ser vi snabbt hur ledningarna i dagvattensystemet är kopplade, säger Karl Andersson.

Syftet är att upptäcka eventuella felkopplingar som med åtgärder kan bidra till att minska belastningen på avloppsledningar och reningsverk. I samband med regn har det upptäckts en stor ökning av flödet till kommunens reningsverk. Enligt Sven-Arne Persson, verksamhetschef på Ljusdals vatten, beror det med stor sannolikhet på att onödigt dagvatten är kopplat till avloppsnätet.

- När man byggde hus förr så var det vanligt att man ledde stuprörsvatten till avloppsledningen. Men efter en rejäl regnskur hamnar stora mängder dagvatten i reningsverket och då finns det risk för att det breddar ut avloppsvatten, säger han.

Röken som sprids är helt ofarlig och rör sig snabbt genom avloppsledningarna. Om det kommer rök från en stupränna så ger det signal om en felkoppling.

- Då innebär det att dagvatten från fastigheten är kopplat till avloppet istället för dagvattennätet, säger Sven-Arne Persson.

Efter den gångna veckans arbete ska röktest genomföras på fler platser i Järvsö under nästa vecka. Därefter väntas röken få ännu större spridning.

- Vi kommer att göra det här på väldigt många ställen i kommunen, säger Sven-Arne Persson.

Mer läsning

Annons