Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer kritiserar politikerkäbbel

Stridigheterna inom politiken men också mellan politiker och tjänstemän måste få ett slut. Ungefär så skriver kommunrevisionen i Ljusdal efter att med konsulthjälp ha granskat kommunens styrning och ledning.

Annons

Mål och styrning är också något som också ingår i ledande politikers och tjänstemäns "hemläxa".

I rapporten står det att nämnder och kommunstyrelsen förutom att gå igenom och aktualisera politiska styrdokument även måste se över delegationshanteringen.

Protokoll måste, enligt revisionen, bli tydligare. När det gäller allmänna handlingar behövs en översyn av e-posthanteringen som riskerar hamna utanför allmänhetens insyn bland annat för att det inte finns någon e-postpolicy.

I samband med granskningen har det gjorts en enkät bland politiker i nämnderna och kommunstyrelsen. Den visar att det finns ett misstroende politiker emellan men också mellan politiker och deras förvaltningar.

"Samtliga nämndsledamöter delar ansvaret att finna formerna för ett nämndsarbete som präglas av respekt och förtroende för nämnden och förvaltningen", skriver revisionen som ser ett problem i att kommunen efter det senaste valet har en politisk situation där samtliga nämndsordförande inte i egentlig mening representerar en majoritet.

Mer läsning

Annons