Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektlösa skoterförare skapar oro

/
  • Trots att det finns gott om markerade skoterleder väljer många att köra på allmänna vägar och privat mark, något som skapar problem för såväl markägare som polis.

Trots den sena snön verkar problemet med skoterkörning utanför markerade leder redan vara ett gissel. Såväl markägare som polisen känner stor frustration över respektlösa förare och en tandlös lagstiftning.

Annons

Skoterkörning utanför markerade leder är ett återkommande problem för kommunens markägare. Pelle Påhlsson är ordförande och tillsynsman i vägsamfälligheten för Ygsbovägen, på sträckan mellan Måga och Valla, längs vilken han själv bor. Sedan den första snön föll i slutet av november har han redan hunnit göra tre polisanmälningar men är kritisk till polisens bemötande.

– Det tycks vara väldigt lågprioriterat hos polisen. Det är en jäkla nonchalans och det är för att de inte vet vilka skador det blir, säger Pelle Påhlsson.

Vid två tillfällen har dräneringsledningar i området förstörts till följd av körning på åkermark och även jordvärmeledningar riskerar att ta skada.

Polisen i Ljusdal menar att man är väl medveten om problemet. Av resursskäl har man dock svårt att uppfylla markägarnas önskan om att få fast olovliga förare.

– Vi åker och visar oss men det är svårt att göra något åt det där med bil, de hinner undan och vi kan inte följa efter dem, säger Bengt Olsson vid Ljusdalspolisen.

Skoterkörning på allmän väg är förbjudet i ett område av tio meter från mitten av vägbanan, vilket alltså även inkluderar diken. För övriga områden, så som åkrar och skogsplantage, gör dock allemansrätten att förare i princip måste ha hunnit åsamka bevisbar skadegörelse för att kunna lagföras.

– Så länge det är tillåtet att sälja snöskotrar över huvud taget så är det enda man kan göra att fortsätta ringa till polisen. Även om vi inte kan komma på dem i repressivt syfte så kanske det har en preventiv inverkan om vi visar oss där, säger Bengt Olsson.

Mer läsning

Annons