Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resegaranti hot mot förening

/
  • Brevet från Kammarkollegiet skapade stor oro i SPF Järvsö, som är en av många SPF-föreningar som fått liknande förfrågningar från myndigheten. Hans-Åke Strömstedt, ordförande, och Siv Steen, reseledare, kan nu pusta ut.

SPF Järvsö riskerade att få betala 50 000 kronor i resegaranti som researrangör.

Annons

Kammarkollegiet upptäckte vid en rutinkontroll av hemsidor på internet att SPF Järvsö förmedlar resor till sina medlemmar, något som kan göra att de omfattas av resegarantilagen. De krävde därför in uppgifter om föreningens reseverksamhet för att pröva om de skulle behöva ställa säkerhet hos Kammarkollegiet.

Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenären och faller ut om resan blir inställd eller avbruten. På Kammarkollegiets hemsida skriver de så här om resegarantin:

Brevet från kammarkollegiet till SPF Järvsö skapade mycket oro.

– De påstår att vi är medarrangör när vi annonserar om en resa och då ska vi gå in med en resegaranti på 50 000 kronor. Det skulle vara helt omöjligt. Vi gör vårt bästa för att hjälpa folk att komma ut istället för att sitta hemma, och så kommer ett sådant här brev. Vi har aldrig vetat om det här. För oss handlar det om att informera medlemmarna, vi är varken arrangör eller återförsäljare av dessa resor, säger Hans-Åke Strömstedt, ordförande i SPF Järvsö.

Han menar att i de flesta fall är det ett bussbolag som erbjuder resan. Om då föreningen bokar upp ett antal platser i förväg, samt tar emot anmälningar och pengar klassas de som medarrangör. För så fort man är inblandad i en bokning eller tar emot pengar är man en del i avtalet.

När föreningen mottog brevet från Kammarkollegiet upphörde man snabbt med att informera om resor på hemsidan, vilket har gjort att myndigheten bestämt sig för att inte pröva om de var arrangör eller återförsäljare av paketresor.

Mer läsning

Annons