Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång försenas i bankhärvan

Fyra månader har snart gått sedan åklagaren åtalade sex personer i bankhärvan med stark koppling till Hälsingland. Det kommer att dröja ytterligare ett halvår eller mer innan det blir rättegång.

Annons

Bankhärvan handlar om hur 105 miljoner kronor betalats ut från Svenska Handelsbanken till privatpersoner som i flera fall inte visste att de stod som ansvariga för lånen. En stor del av summan har via omvägar gått till företag i Hälsingland, exempelvis Nygrens åkeri med verksamhet i Ljusdal och Hudiksvall, eller Linjebyggnad i Bollnäs. Sammanlagt hade bolagen mer än hundra anställda.

- Det är olyckligt att det kan uppfattas som att någon vill skjuta upp rättegången, även om jag inte har den uppfattningen, säger kammaråklagare Hans Ihrman, Stockholm, som anser att rättegångar ska hållas så snabbt som möjligt medan de inblandade har händelserna färskt i minnet.

- Ur en försvarares synpunkt är det bra att tiden går. Tid är förmildrande enligt brottsbalken, säger försvarsadvokat Gösta Bergman som representerar Per Nygren, vars företagssfär använde en stor del av pengarna för att omstrukturera koncernens verksamhet.

Det finns ännu inga rena erkännanden om brottsliga avsikter från de sex åtalade i härvan. Den 45-årige bankmannen medger att han medverkat till att Handelsbanken betalat ut lån på felaktiga grunder. Flera av de åtalade har medgett de faktiska omständigheterna men inte brott.

Mer läsning

Annons