Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med rökning på skolan

/

Länsstyrelsen har kartlagt hur mycket det röks på länets skolor. På nästan alla gymnasieskolor röker elever och personal trots att det är förbjudet. På Slottegymnasiet i Ljusdal är problemen stora.

Annons

Länsstyrelsen har anlitat en person som har besökt länets skolor och fotodokumenterat rökningen. Varje skola har besökts vid ett tillfälle under skoltid. På två av de 20 grundskolorna rökte elever på skolgården när länsstyrelsen besökte dem. På de 17 gymnasieskolorna röktes det på 15 skolgårdar. Dessutom hade tre av gymnasieskolorna rökrutor och två av dem hade askkoppar.

- Det är enligt tobakslagen helt enkelt inte tillåtet att röka på skolor. Det gäller inte bara eleverna, utan även personalen, säger Barbro Wåger, samordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete.

På Slottegymnasiet i Ljusdal är det inte alls ovanligt att elever röker på skolans område, trots förbudet. För skolledningen ställer detta till med bekymmer.

- Eleverna ställer sig inom skolans område och röker. De flyttar sig när skolans personal säger till, men mer än så kan vi inte göra. Det är ett stort problem, säger Inga-Lill Öjemark, rektor på Slottegymnasiet.

Vad gäller skolans personal ska det dock inte finnas några bekymmer.

- Det är en försvinnande liten del av personalen som är rökare och de röker inte på skolans område, säger hon.

Under länsstyrelsens kartläggning konstaterades också att det inte fanns information om rökförbund på någon av grundskolorna och inte på åtta stycken av gymnasieskolorna. Men Inga-Lill Öjemark betonar att förbudet syns väl på Slottegymnasiet.

- Det är tydligt skyltat på skolan. Trots det får vi ständigt tjata och påminna eleverna om att det är förbjudet att röka på området.

Varje år börjar fler än 17 000 svenska barn röka och nationella undersökningar visar att det röks på knappt 80 procent av Sveriges grundskolor och 94 procent av gymnasieskolorna.

Mer läsning

Annons