Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisregn över mineraljägare

/

En skicklig mineraljägare vinner inte bara nya kunskaper och naturupplevelser på sin hobby. Ett bra fynd kan dessutom ge både diplom, blommor och ett välkommet tillskott i julkassan.

Annons

Det var ett glatt gäng som på måndagen samlades på Järvsöbaden för att prisas för sitt lite ovanliga fritidsintresse – att leta mineraler. Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Uppsala som anordnar tävlingen i syfte att få fram nya mineralfynd och trygga den framtida mineralmarknaden.

– Fyller man inte på tar det slut. Det här är ändliga resurser, även om vi är bra på att återvinna så måste det tillsättas nya, säger Arne Sundberg som varit ansvarig för priset sedan 1984.

I år tävlade 135 amatörgeologer från fem Norrlandslän; Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg om en prissumma på totalt 89 000 kronor. På plats i Järvsö fanns de 14 vars fynd imponerade extra på juryn. Ungdomspriset vanns av åttaåriga Douglas Persson från Los som hittat mineralen pegmatitgranit.

– Jag hittade tillsammans med farfar, säger Douglas Persson och förklarar att prissumman på tvåtusen kronor blir perfekt för julgodis.

Förstapriset gick till Alf-Erik Hellman från Hackås. Till vardags arbetar han som bergsprängare så att välja mineraljakt som hobby låg inte långt borta.

– Det är spännande att hitta värdefulla grejer. Man har ju varit småintresserad hela tiden men det här tog nog priset, säger han.

Mer läsning

Annons