Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris på julmat har sjunkit

/
  • Johan Bohlin, som driver Ica Supermarket på Gärdeåsen, säljer tre olika sorters julskinka denna vecka.

Priset på julmaten har halverats på 30 år, enligt ny statistik från Livsmedelsföretagen. Julskinkans pris har gått ännu mer, nära 70 procent sedan 1982. Men i Ljusdal tycker de flesta att maten är dyr.

Annons

Johan och Stina Bohlin driver Ica Supermarket på Gärdeåsen. De menar att man kan välja om man vill ha billigare eller lite dyrare mat.

- Det finns olika alternativ, beroende på vad man vill ha på julbordet, säger Stina Bohlin.

Livsmedelsföretagen har tittat på hur mycket julmust, skinka och prinskorv kostar i dag jämfört med hur mycket de kostade för 30 år sedan. Sedan har de relaterat det till konsumentprisindex, det vill säga hur mycket priserna har utvecklat sig för hela den privata inhemska konsumtionen under åren.

En julskinka kostade 37:60 kronor julen 1982 jämfört med 49:90 i år, enligt Livsmedelsföretagen. I Ljusdals-Posten annonserade både Ica, Domus och Tempo om julskinka för 39:90 kronor per kilo veckan före jul 1982. Men den färdigkokta julskinkan kostade hela 63:90 kronor per kilo på Domus samma vecka.

Det kan jämföras med de tre olika sorters svenska färdigkokta julskinkor som finns att välja på denna dag på Ica Supermarket, med priser som ligger mellan 59 och 129 kronor per kilo. Skulle priset på den färdigkokta skinkan följa konsumentprisindex så borde den kosta 164:80 kronor kilot.

Johan Bohlin tror att de sjunkande matpriserna handlar mycket om effektiviseringar och konkurrens, som ger pressade priser.

Mer läsning

Annons