Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv bild av ungas liv på nätet

/

Att möjligheten till anonyma kommentarer på internet skulle vara en grogrund för kränkningar och mobbing är en vanlig uppfattning bland vuxna. Internetforskaren Lotta Eek-Karlsson ger en annan bild av verkligheten.

Annons

– Mobbingen ökar inte för att ungdomar kommunicerar mer på internet, konstaterar Lotta Eek-Karlsson, forskare på internetanvändning vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

På torsdagen föreläste hon via videolänk för intresserade vid Utvecklingscentrum i Ljusdal. Publiken bestod till stor del av anställda inom skola och elevhälsa.

– Vi ser att fyra procent av ungdomarna mellan 9 och 16 år upplever att de blivit kränkta på nätet. Offline ligger statistiken för mobbing på 3-5 procent, så det är ingen ökning, säger Lotta Eek-Karlsson.

Lotta Eek-Karlssons forskning, som gjorts genom enkäter och djupintervjuer med tonåringar, visar att unga ofta har en mognare syn på etik och moral på nätet än vad många vuxna tror. Nio av tio tillfrågade gymnasieelever hävdar till exempel att det är lika fel att kränka någon på internet som i verkliga livet. Dessutom hävdar mer än hälften av de tillfrågade gymnasieeleverna att de varje dag eller minst en gång i veckan blir uppmuntrade genom stöttande kommentarer eller kärlekshälsningar på internet.

– Det är väldigt mycket gott som sker i den här interaktionen men det pratas det väldigt lite om, säger Lotta Eek-Karlsson.

Mer läsning

Annons