Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populäraste böckerna på biblioteket

/
  • Biblioteket i Ljusdal är populärt. Här kan man förutom att låna böcker även sitta och läsa en tidning, jobba vid en dator eller studera.
  • Bibliotekarien Lena Strömberg läser helst fackböcker på sin fritid. Gärna om ämnen som psykologi, ekonomi och samhällsutveckling.

Deckarna toppar bibliotekens listor i Gävleborgs län. Men allra populärast är Jonas Jonassons humoristiska roman.

Annons

Den bok som är allra populärast bland boklånarna i Gävleborgs län är Jonas Jonassons humoristiska roman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Bland Ljusdalsborna som lånar sina böcker på huvudbiblioteket kommer den först på 15:e plats, betydligt populärare är den däremot som ljudbok där den toppar utlåningslistan. Annars är deckare en klar favorit bland läsarna lokalt och i länet.

– Det är många som frågar efter deckare. De har ofta en rak historia med en röd tråd och dom är ofta spännande. En del deckarförfattare är också duktiga på att beskriva det mänskliga beteendet, säger Lena Strömberg, bibliotekarie vid Ljusdals bibliotek.

Författaren Mari Jungstedts böcker är populära inom kategorin deckare och då även dem som kom ut för fem, sex år sedan.

– Böcker med kö har två veckors lånetid jämfört mot normalt fyra veckor. Och det med tanke på att de ska snurra fortare. Ibland köper vi också in fler exemplar, säger Lena Strömberg.

Men det är inte bara svenska böcker som är efterfrågade bland låntagarna.

– Vi lånar hem en del böcker från Internationella biblioteket i Stockholm, varifrån bibliotek i hela Sverige kan låna böcker. Det är böcker på många olika språk, allt efter behov. Det finns körkortsböcker på persiska och arabiska, som sorterar under facklitteratur och dom är det stor efterfrågan på, säger Lena Strömberg.

Tips på läsvärda böcker får man inte bara via sitt bibliotek, utan likväl från tv och tidningar. Förutom att skylta med böcker i biblioteket har tre bibliotekarier i Ljusdals kommun startat en blogg i Ljusdal där man bland annat tillhandahåller boktips, en av dem är Karin Jönsson.

– Många efterfrågar tips och det här är ett forum att få ut dem på. Sedan finns en del annat där också, säger hon.

Till höger ser du Gävleborgarnas topp fem-lista över lånade böcker på biblioteket. Se lördagens Ljusdals-Posten för listan över vilka böcker Ljusdalsborna lånar mest.

Mer läsning

Annons