Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill fortfarande ha timmerterminalen i Bränta: "Det bästa alternativet"

Det börjar närma sig beslut i frågan om timmerterminalen och just nu undersöks Böle som alternativ . Men bland politikerna finns fortfarande Bränta med som tänkbar placering.

Läs också: Skogsnäringen vill ha beslut om timmerterminalen i Ljusdal: "Vi har ju ett akut behov i dag"

Annons

I början av januari kom det fram en skrivelse som visar att Bränta fortfarande förespråkas som en alternativ placering för timmerterminalen, trots den utredning som pågår kring Böle.

Det var oppositionsrådet Markus Evensson (S) som tog initiativ till skrivelsen, där flera politiker från andra partier också hade namngivits.

Läs också: Socialdemokraterna gör helomvändning – majoritet för timmerterminal på Bränta

– Jag har inte ändrat uppfattning. Jag anser att Bränta fortfarande är det bästa alternativet. Det som vi har pratat om under hela långa tiden är finansieringen. Det måste undersökas ordentligt, anser jag. Det har man inte gjort tillräckligt bra tidigare, säger Markus Evensson.

Har du några idéer om finansiering?

– Det har jag väl egentligen inte. Jag tror att regionen, staten och Europa kan komma att bidra med pengar kring det här. Regionen var med i går och trodde att det var svårt att få stödmedel av staten till exempel. Men det betyder inte att det är omöjligt.

Men enligt Yvonne Oscarsson (V) var skrivelsen bara ett förslag som Markus Evensson hade tagit fram och som inte någon annan politiker hade skrivit under.

– Nej, ingen har skrivit under den, varken före, under eller efter det.

Så det förslaget är inte politiskt levande?

– Nej, inte som jag ser det.

Läs också: Tvär vändning om timmerterminalen förvånar skogsbolag: "Har trott att Bränta var avskrivet"

Men det stämmer inte alls, enligt Markus Evensson.

– Jag pratade med flera andra och alla som är positiva till Bränta har varit jätteglada att Socialdemokraterna har ändrat åsikt i frågan. Det finns ingen politisk majoritet för Böle som det ser ut i dag. Den utredningen är ju inte tillräckligt bra.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Molin (M) duckar inför frågan om Bränta och menar att Böle måste diskuteras färdigt först.

– Om vi ska gå vidare med Böle så måste vi skriva på ett samarbetsavtal. Nu vill jag träffa den politiska ledningen och prata med socialdemokraterna om den här informationen vi fick för att se sedan hur vi går vidare.

Roland Josefsson från Mellanskog anser att Bränta är ett bra ställe, men ett orealistiskt alternativ.

Läs också: Över 200 miljoner för terminal i Bränta: "Det kommer att ta många år innan man har en lösning"

– Det ligger alldeles för långt bort tidsmässigt och jag ser inga ekonomiska möjligheter att genomföra det. Tidshorisonten är så lång innan det skulle kunna bli klart också.

Trafikverkets representant Mats Olofsson håller med.

– Vi har utrett Bränta tidigare och ser att Böle egentligen är det enda reella alternativet som finns att gå vidare på. Bränta är en stor kostnad. Det är ett långt spår som ska byggas och ingen är beredda att betala det. Böle ligger precis kloss i kloss med järnvägen i dag. Det är så alla terminaler byggs i Sverige, i direkt anslutning till spåret. Man har inte råd med långa anslutningsspår.

Mer läsning