Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill begränsa vindkraft

/

Ljusdals kommun kan komma att begränsa antalet vindkraftverk och undanta områden från utbyggnad. Men den stora energisatsning som är på gång ses också som en möjlighet till affärer i miljardklassen.

Annons

Ljusdals kommun och dess näringslivsorganisation Närljus ordnade på torsdagen en studieresa till Ludvika i Dalarna som har en park på 17 vindkraftverk.

Den resan gav en del uppslag för västhälsingarna.

– Det kan finnas skäl i att i varje fall diskutera om vi ska sätta ett tak för antalet vindkraftverk som kan tillåtas i vår kommun, säger kommunalrådet Roland Bäckman (S).

Med på resan var också bland andra kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskotts ordförande Jonny Mill (SRD), vice ordförande Björn Mårtensson (S) och ledamoten Harald Noréus (FP).

Trion var på bussresan hem enig om att Ljusdal kan lära av Ludvika att förutom att peka ut lämpliga områden för vindkraft också fastställa sådana där en utbyggnad inte kan komma ifråga.

Närljus vd Stefan Färlin ser vindkraftsutbyggnaden i Ljusdals kommun som en möjlighet till arbete och utveckling som det pratats förhållandevis lite om.

– Här kan det handla om många miljarder i investeringar där låt säga en femtedel hamnar hos lokala och regionala entreprenörer för exempelvis transporter, vägbyggnad och gjutning. Så Närljus uppgift blir att visa de möjligheter som finns för företagarna, säger Stefan Färlin.

Enligt en kartskiss som delades ut i samband med resan finns det i dag planer på 235 vindkraftverk på olika platser i Ljusdals kommun.

Mer läsning

Annons