Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kunde ha hindrat attentat: Den misstänkte skulle gripas innan branden

/
  • Den chockartade händelsen i Ljusdals kommunhus hade kunnat undvikas, om polisen hade hittat mannen veckorna innan.

En vecka efter det chockartade brandattentatet i Ljusdals förvaltningshus kommer det nu fram att den våldsamma händelsen hade kunnat undvikas, om polisen hade gripit honom efter hoten mot Örjan Fridner (S).

Annons

– Ja, det kunde ha blivit så att jag hade anhållit honom om vi hade fått tag på honom. Det var det som var tanken. Men min uppfattning där är att polisen verkligen har gjort vad de kunde, säger Kjell Lindqvist, den åklagare som ansvarar för fallet.

Läs också: Misstänkt mordbrännare nekar till brott och vill inte häktas

Den misstänkte attentatsmannen är 38 år gammal och delvis uppvuxen i Järvsötrakten. Genom åren har han dock flyttat mellan många olika orter i landet och var vid tidpunkten för brandattentatet skriven i Västernorrland.

Tre veckor innan branden i kommunhuset lämnades flera hotfulla meddelanden till Örjan Fridner, Socialdemokraternas ordförande i Ljusdal.

Läs också: Han hotades av misstänkte mordbrännaren: "En väldigt påfrestande tid"

Dessa kunde snabbt kopplas till 38-åringen som då kallades till förhör i Timrå. När mannen då inte infann sig tog åklagaren beslut om att låta polisen gripa honom.

Men de fick inte tag på den misstänkte, berättar Kjell Lindqvist.

– Man visste inte var han fanns, helt enkelt. Det är inte bara att åka ut och hämta någon när de glider omkring.

Några veckor senare befann sig 38-åringen på förvaltningshuset där han hällde ut en brandfarlig vätska på golvet och tände på. Resultatet blev stora eldsvådor som i stort sett förstörde receptionen och rökskadade stora delar av kommunhuset.

Se också: Se förödelsen efter brandattentatet: "En stor del måste rivas"

I huset finns biblioteket och ett stort antal arbetsplatser. Trots att brandlarmet slutade att fungera kort efter att branden startade skadades lyckligtvis ingen i samband med händelsen.

Mannen som är misstänkt för attentatet greps samma dag. Han har häktats som misstänkt för grov mordbrand och försök till utpressning. Under häktningsförhandlingen beslutade domstolen om en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju-utredning.

Se också: Personalens panik mitt i attentatet: "Brandlarmet slutade fungera"

Läkaren som ska utföra den har på sig till den 21 oktober att lämna in resultatet. Huvudförhandling i målet ska hållas inom 14 dagar efter beslut om åtal, vilket ska lämnas senast den 16 oktober.

Nu inväntar Kjell Lindqvist svar på analyser från NFC, Nationellt forensiskt center, vilket kan ta några veckor tror han, samt den tekniska undersökningen från polisen.

Läs också: Polisen tvingas förstärka efter brandattentatet: "Det blir en stor utredning"

– Sedan väntar vi på rapport från brandförsvaret beträffande spridningsrisken. Även om den är uppenbar så behövs den rent lagtekniskt sett, säger Kjell Lindqvist.

Har mannen uppvisat hotfullt beteende eller gjort försök till anlagda bränder innan det som hände i Ljusdal?

– Det vill jag inte kommentera.

Läs också: Brand i kommunhuset – hällde ut brännbar vätska och tände på

Mer läsning

Annons