Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Ett fåtal individer som klottrar"

/

Polisen ser en ökning av klotter sen skolorna tagit sommarlov, men förundersökningsledaren Andreas Bergström vill inte peka ut ungdomar som grupp.
Samtidigt har fritidsgårdarna stängt över sommaren, och vet inte vad som ska göras för att stoppa klottret.

Annons

Andreas Bergström vid polisen i Ljusdal konstaterar att klottret i Ljusdal ökat den senaste tiden. Han pekar ut ett samband med att skolorna har sommarlov, även om han inte vill peka ut ungdomar generellt.

– Det är ett fåtal individer som klottrar, och det här ska inte ses som ett allmänt beteende bland ungdomar.

Viktoria Kavallin, fritidsledare på Kläppa fritidsgård, tror också att ökningen kan bero på att ungdomar har sommarlov, och därför kan vara ute på kvällar och nätter. Hon menar att det varit lite klotter de senaste åren, därför har man på fritidsgården inte lyft frågan med ungdomarna.

– Vi fick in några bilder på klotter i maj, och då frågade vi ungdomarna om de visste vem som gjort det. Ingen sa att de visste det, men det tror jag inte är sant. Säkert vet någon vem det är, men de berättar inte det för oss.

LÄS MER: Flera ställen drabbade av klotter den senaste tiden

Hon vet inte vad som ska göras för att stoppa klottret, men hon konstaterar att mer resurser till fritidsgårdarna behövs. På Kläppa fritidsgård, liksom på övriga fritidsgårdar i kommunen, har man stängt från 1 juli till 17 augusti.

Andreas Bergström säger att klotter i dagsläget inte är en prioriterad fråga hos polisen, utan grövre brott går före.

– Får vi in material som gör att vi kan se ett samband mellan de olika fallen av klotter, då agerar vi såklart på det, säger polisen som inte vill kommentera om de har någon misstänkt i dagsläget.

Polisen ökar närvaron på ställen där det förekommit klotter. På det viset kan både gärningsmän och vittnen se att de är ute. Ett konkret råd för att minska klottrandet ger Andreas Bergström.

– Städa bort klottret direkt, så att inte fler lockas att klottra på samma ställe.

Mer läsning

Annons