Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen avslöjar fler narkotikabrott

Ökad utbildning för ordningspatruller och en mer aktiv spaning för att avslöja narkotikabrott ger goda resultat hos Ljusdalspolisen. Under senare tid har flera narkotikabrott avslöjats i kommunen.

Annons

Ljusdalspolisen har på senare tid avslöjat flera misstänkta fall av narkotikabrott. Huvudsakligen rör det sig om haschbruk.

– Helt klart har det avslöjats ett ökat antal fall under senare tid, säger Alf Andersson, som är samordnare för narkotikabrott hos Ljusdalspolisen.

– Ordningspatrullerna har fått utbildning i att se tecken på drogpåverkan och har blivit mycket duktiga på det, säger Alf Andersson, som en förklaring till den senaste tidens ökande antal fall av narkotikabrott i kommunen.

Däremot kan han inte säga att narkotikabruket har blivit mer utbrett i kommunen jämfört med tidigare.

– Vi har helt enkelt blivit bättre på att upptäcka bruket, säger han.

Det är cannabis, hasch, som är den mest utbredda drogen såväl bland unga som äldre användare. I polisens register finns misstänkta droganvändare från yngre tonår upp till 55–60-årsåldern.

Alf Andersson noterar en mer liberal inställning till cannabis bland ungdomar, vilket kan förklara den ökade användningen av cannabis i kommunen.

– Unga ser det inte som farligt att röka hasch, säger han.

I Ljusdal har inte GHB och GBL, som visat sig vara ett stort problem i Bollnäs, fått något fäste bland droganvändare.

– Det kan tyckas märkligt eftersom många Ljusdalsbor besöker de populära nöjesställena i Bollnäs där dessa droger förekommer, men vi ser inget av det i Ljusdal, säger Alf Andersson.´

Samma konstaterande gör Karin Andersson vid beroendemottagningen vid Ljusdals sjukhus. Där har antalet personer som söker hjälp ökat under senare tid, men då handlar det i de allra flesta fall om cannabisbruk.

– Men vi märker också en ökad användning av amfetamin och metamfetamin, säger Karin Andersson.

Mer läsning

Annons