Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg 100-åring hotad

/
  • Barnen tidsenligt klädda. Det rådde ingen tvekan om att det var något speciellt som firades i Hybo på lördagen.

Hybo skola är en 100-åring som är vital som aldrig förr. Ändå kan nedläggningsdöden lura runt hörnet.

Annons

När det var 100-årsjubileum på skolan i lördags talades det inte mycket om nedläggning.

Utbildningschefen Stefan Meuller uppvaktade intraprenaden som driver Hybo skola och barnomsorgen i Ämbarbo utan att säga något mer om framtiden än att den blomma som han överräckte skulle hålla i 100 år.

Till tidningen sa Stefan Meuller dock att mycket talar för att en nedläggning av Hybo skola finns med i den stora lokalutredning som presenteras för politikerna i höst.

Men det är politikerna som bestämmer och flera sådana av olika kulörer fanns på plats i Hybo för att ta del av alla elevarbeten som gjorts under hela vårterminen.

Mr Hybo, Björn Wallén, 82 å, talade. Han kom som lärare till Hybo 1953 och har bott i 57 år (!) på skolan. Han berättade mycket om byns skolhistoria där första skolan uppfördes i Edänge på 1870-talet innan den nuvarande kom till 2011 efter ett par års arbete.

Bland gamla bilder i en av skolsalarna på Hybo skola träffades Helene Finnäng och Johan Hamrén. Helene slutade i Hybo för 30 år sedan, Johan redan 1929.

– Jag gick här åren 1927-29 innan vi flyttade till Ljusdal. Lite är det väl sig likt här i skolsalarna, sa 91-årige Johan Hamrén.

Mer läsning

Annons