Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsboom på Citygym: "Jag är piggare och allting går lättare"

Sedan några år tillbaka har ett gäng gamla kamrater tränat tillsammans på Citygym i Ljusdal. Gamla på så vis att de är pensionärer.
Nu har ytterligare ett gäng från Reumatikerföreningen börjat lyfta skrot. Gymmet har invaderats av seniorer.

Annons

Bra, tycker Gullik Strid och Peter Vallin som i våras köpte en stor del av Citygym. De två är läkare respektive sjukgymnast och vill satsa mer på hälsa när det kommer till gymmet.

En del i det är att de håller på att göra i ordning ett mottagningsrum i lokalerna och de har slängt ut de solarier som fanns.

– Vi tycker inte att de hör hemma på ett gym, säger Gullik.

Det gör dock pensionärerna. Och alla andra.

– Det ska vara träning för alla, säger Peter och fortsätter:

– Oavsett när i livet man börjar så kan man alltid tillgodogöra sig träning. Det är aldrig för sent att ta tag i sin fysiska hälsa.

Aina Bäckström, 66 år, är en av de pensionärer som gjort just det. Hon har artros i knälederna och är med i Reumatikerföreningen i Ljusdal. De var på ett studiebesök på Citygym i oktober och sedan dess har Aina tränat en gång i veckan. Det var hennes julklapp till sig själv.

– Det har varit jätte-jättebra. Tidigare har jag haft väldigt svårt att sova på nätterna men nu, nu kan jag sova, säger hon.

Först värmer Aina upp på cykel och sen vandrar hon emellan lite olika maskiner. Hon vill träna så många muskler som möjligt. Som reumatiker har hon inte så tunga vikter då det snarare kan stjälpa än hjälpa enligt henne.

– Man blir ju lite skör i lederna, men rörligheten – den är jätteviktig.

Hon tycker inte att det är några konstigheter att börja på gym för första gången när man är 66 år. Man ska inte säga att man inte kan förrän man har försökt, är Ainas motto.

– Jag testade och efter tre veckor så kände jag resultat. Då vet man att det här är rätt.

Förutom gänget från Reumatikerföreningen träffas ett kompisgäng också på Citygym tre gånger i veckan. De är runt tolv till femton tappra som i flera år peppat varandra till en sundare livsstil.

– Vi vill må bra i kroppen, och så är det roligt med lite socialt, säger Mats Jansson, 70 år.

Han tränar bland annat tillsammans med Christer Sundström, 70 år, som var den som tog initiativet till träningen – eller egentligen var det väl dottern.

– Hon gav mig ett träningskort i julklapp, så det var väl hon som tyckte att jag skulle göra det, men det är jätteroligt. Jag ringde runt till lite kompisar och vi har hela tiden blivit fler och fler, säger han.

Hur har du märkt av att du tränat?

– Ja, man har väl gått ner i vikt även om det kanske inte syns, jag är piggare och allting går lättare, säger Christer Sundström.

Mer läsning