Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På världsarvsgården firar man jul som i Venezuela

/

Ena halvan av tårtan består av svensk pepparkaka.
Den andra av frukt och rom så som den bakas i Venezuela.
Men så firar familjen på världsarvsgården Kristofers i Järvsö både svensk och venezuelansk jul tillsammans med den asylsökande familj från Venezuela de bjudit in att bo hos sig.

Annons

– Det känns som en fantastisk förmån att få lära känna människor från någon annanstans. Sedan de har flyttat in hos oss har det blivit mycket roligare, berättar Stephanie Cassel Kristofers medan hon tar fram en burk hembakta pepparkakor ur köksskåpet.

– Det finns ju plats. Vi har en stor gård med många rum.

Läs också: Julgemenskap för asylsökande

Stephanie Cassel Kristofers bor på världsarvsgården med sin man Pär och sonen Mickel. Döttrarna Amanda och Kim är utflugna.

Det var Pärs syster Anna Kristofers som lärde känna familjen Centeno från Venezuela på språkkaféet som kyrkan i Järvsö anordnar. Mamma Edelkis och döttrarna Ninoska och Anahitza kommer från staden El Tigre i Venezuela.

– Anna tyckte det var så roligt att prata spanska. Det är ett språk hon alltid velat lära sig. Vi lärde känna familjen genom henne och blev goda vänner. De bodde på Kulthammar. Ni kan få plats hos oss i stället, tyckte vi. De flyttade in hos oss för två månader sedan.

Familjen kom till Sverige i juni förra året och är asylsökande. De är duktiga på svenska. Nu har alla julledigt. I vanliga fall går Ninoska och Anahitza i skolan. Edelkis är engagerad i den lokala integrationsföreningen. Hon lär bland annat kvinnor där att sy.

Läs också: Jul i Järvsöbacken

Det tindrar om julgranen. Fyraåriga Signe är på besök. Hon är i full färd med att hänga upp en julbock i granen.

Edelkis sitter vid köksbordet och slår in paket. Det doftar gott. På spisen sjuder hallacas, en specialitet från Venezuela.

– En deg gjord på majsmjöl fylls med morötter, potatis, russin, lök, kyckling och fläsk. Rätten tillagas inbäddad i bananskal, speciella matbananer, förklarar Ninoska. Vill du smaka? Edelkis fångar upp ett bananpaket ur kastrullen och klipper upp snöret som omger bananbladen.

Det finns mycket på julbordet. Janssons och köttbullar samsas med hembakat bröd, fyllt med skinka, bacon, russin och oliver. Det ska ätas varmt får jag veta. Brödet är konstfullt dekorerat med deg i form av järneksblad. En stor tårta föreställer en snögubbe och står uppdukad på bordet.

– Huvudet är svensk pepparkaka och kroppen bakad på venezuelanskt vis. Vår julmat i år är både svenskt och från Venezuela, konstaterar Stephanie och ler.

Läs också: Klassiska tv-sagan som visas på julafton spelades in på deras gård

– När jag var bortrest hade de klätt granarna och hängt upp julpynt. De har hängt upp julstrumpor och har klätt insidan av ytterdörren med julklappspapper. Det är tradition hos dem. Det var mysigt att komma hem och se hur fint de hade gjort.

Huset är fullt av aktivitet. Köket fungerar som en naturlig samlingsplats. Pär och Mickel kommer in. Pär har med sig en granne, Jonas Jonsson från grannbyn Kalv. Pär steker korv medan han ger tips på intressanta personer i trakten att skriva om.

Vi ger oss ut på gården. Jack Russel-terriern Selma hänger med. I ladugården finns nyfödda lamm. Medan jag är på plats föds ännu ett.

– De första kom för två veckor sedan. De är runt 50 stycken nu. Vi väntar lika många till.

Julafton är en familjehögtid. Denna jul sträcker sig familjen ända från Sydamerika i söder till Hälsinglands skogar i norr.

– Det känns härligt att få vara i den här gemenskapen. Kärlek, värme och gemenskap är ju det julen handlar om.

Läs också: Ljusdalskören tände tusen juleljus i kyrkan

Mer läsning